Shell wil methaanemissie aan banden leggen - Utilities
nieuws

Shell wil methaanemissie aan banden leggen

Publicatie

17 sep 2018

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

Shell

Shell kondigt aan te streven naar een methaanemissie van minder dan 0,2 procent in 2025. Deze doelstelling geldt voor alle olie- en gasassets van het bedrijf. Methaan is een krachtiger broeikasgas dan kooldioxide.

De methaandoelstelling van Shell is volgens olie- en gasdirecteur Maarten Wetselaar een aanvulling op de ambitie van Shell om de netto CO2-voetafdruk van de producten van het bedrijf met ongeveer de helft te verminderen.

Om dit methaandoel te kunnen halen, implementeert Shell diverse programma’s. Zo maakt men bij de olie- en gasassets gebruik van infraroodcamera’s voor het scannen op methaanemissies en zet Shell geavanceerde technologie in voor het repareren van lekken. Ten derde worden hoog belaste, pneumatisch bediende controllers vervangen voor emissiearme alternatieven.

Shell erkent dat er nog steeds onzekerheid bestaat over het meten van methaanemissies. Wetselaar: ‘Dit is een probleem voor de hele industrie dat we snel moeten oplossen. We moeten veel beter weten hoeveel we uitstoten.’

Meetapparatuur

De emissiedoelstelling voor methaan wordt vergeleken met een basis Shell-lekpercentage, dat momenteel wordt geschat op een percentage tussen de 0,01 en 0,8 procent. De emissies komen voornamelijk van gasontsnappingen, ontluchting en incomplete verbranding in fakkels en turbines. De emissies worden zowel berekend op basis van een aantal standaard emissieparameters, maar ook daadwerkelijk gemeten. De emissies op de Shell sites worden al gemeten met infraroodcamera’s en andere detectie-instrumenten. In 2025 moeten alle assets zijn voorzien van meetapparatuur.

 

Bron: Shell

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West