Siemens Gamesa test elektrothermisch energieopslagsysteem - Utilities
nieuws

Siemens Gamesa test elektrothermisch energieopslagsysteem

Publicatie

12 jun 2019

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

energieopslag

Siemens Gamesa Renewable Energy (SGRE) opende zijn elektrisch thermisch energieopslagsysteem (ETES). De innovatieve opslagtechnologie kan grote hoeveelheden energie kosteneffectief opslaan en ontkoppelt daarmee de elektriciteitsopwekking en het gebruik.

De warmteopslagfaciliteit, die SiemensGamesa in Hamburg-Altenwerder ceremonieel opende, bevat ongeveer duizend ton vulkanisch gesteente als opslagmedium voor energie. Elektrische energie voedt de batterij die de energie via een weerstandsverwarmer en een ventilator omzet in hete lucht. Die lucht verwarmt het gesteente tot een temperatuur van 750 graden Celsius. Wanneer de elektriciteitsvraag stijgt, gebruikt ETES een stoomturbine voor de (her)elektrificatie van de opgeslagen energie. De ETES-proefinstallatie kan een week lang tot 130 megawattuur aan thermische energie opslaan. Bovendien blijft de opslagcapaciteit van het systeem constant gedurende de laadcycli.

Testen

Siemens Gamesa test eerst de toegevoegde waarde van de batterij in het energiesysteem. Ook zullen de nodige testen worden uitgevoerd op de fysieke warmteopslag. Mocht dit succesvol blijken, dan wil het bedrijf haar opslagtechnologie in commerciële projecten gebruiken. Daarvoor moet het de opslagcapaciteit wel opschalen. Het doel is om in de nabije toekomst energie op te slaan in de range van enkele gigawatts.

Centrales ombouwen

Door gebruik te maken van standaardcomponenten is het mogelijk om buiten gebruik gestelde conventionele centrales om te zetten in groene opslagfaciliteiten. Hamburg Energie is verantwoordelijk voor het vermarkten van de opgeslagen energie op de elektriciteitsmarkt. De energieleverancier ontwikkelt zeer flexibele platforms voor digitale besturingssystemen voor virtuele energiecentrales.

Bron: Siemens

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West