‘Sluit niet alle kerncentrales in 2025’ - Utilities
nieuws

‘Sluit niet alle kerncentrales in 2025’

Publicatie

27 nov 2017

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

energietransitie, kernenergie

‘Alle kerncentrales sluiten tegen 2025 is geen goed idee. Minstens twee kerncentrales moeten dus open blijven.’ Dat zeggen Marc Lambotte, Yves Verschueren en Peter Claes, de topmannen van de Belgische federaties van de technologie (Agoria), de chemie en life sciences (Essenscia) en de industriële grootverbruikers (Febeliec), na een analyse van het rapport over de energiebevoorrading dat netbeheerder Elia publiceerde. Door alle kerncentrales te sluiten, worden de kosten jaarlijks zo’n 600 miljoen euro meer.

De huidige kalender van de volledige kernuitstap tegen 2025 behouden, maakt volgens Lambotte, Verschueren en Claes de meerkosten van een energiesysteem met een stijgend aandeel duurzame energie onnodig duur voor bedrijven en gezinnen.

Agoria, Essenscia en Febeliec roepen de federale regering op om eindelijk een duidelijke maar doordachte keuze te maken. ‘De markt vraagt duidelijkheid en de consumenten vragen betaalbaarheid. Een ongeloofwaardige beslissing is nefast voor het investeringsklimaat. De industrie dringt aan op een snelle en definitieve beslissing van de regering rond de nucleaire centrales die zowel de bevoorradingszekerheid als de betaalbaarheid en CO2-uitstoot van het park omvatten.’ De organisaties wijzen op deze drie pijlers en op de kennis die België heeft op het vlak van kernenergie.

Netbeheerder Elia berekende een scenario waarbij twee kerncentrales na 2025 nog openblijven. In dat geval zakt de nood aan nieuwe capaciteit, maar is er nog altijd bijkomende gascapaciteit nodig. ‘De kostprijs van dit scenario ligt echter zo’n 600 miljoen euro per jaar lager’, leggen de drie organisaties in een persbericht uit. ‘Ook andere studies, Energyville, Itinera en het Planbureau, tonen aan dat de totale systeemkosten bij een verlenging van twee kerncentrales na 2025 substantieel lager liggen. Daarom pleit de industrie voor een meer getrapte kernuitstap en de verlenging van minstens twee centrales na 2025. Daarnaast stoot kernenergie veel minder CO2 uit dan gascentrales en is er zekerheid en stabiliteit qua bevoorrading. Met het oog op de transitie naar een klimaatvriendelijke energieproductie zijn dit voordelen die men niet mag negeren.’

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West