Sociaal Economische Raad bezoekt Energiekoplopers in Heerhugowaard - Utilities
nieuws

Sociaal Economische Raad bezoekt Energiekoplopers in Heerhugowaard

Publicatie

9 aug 2016

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

Het in 2013 gesloten Energieakkoord heeft als doelstelling om in 2023 16 procent duurzame energie te realiseren. Duurzame energiebronnen als wind en zon zijn grillig: het aanbod is groot of klein, afhankelijk van het weer. Dit heeft grote invloed op onze energievoorziening. Als bij veel huishoudens tegelijk veel zonne-energie wordt opgewekt en niet wordt gebruikt, bijvoorbeeld doordat men op kantoor is, dan kunnen energiefiles op het net ontstaan met mogelijk stroomstoringen tot gevolg. Door flexibel met energie om te gaan en energie te gebruiken op het moment dat er lokaal veel wind of zon is, kunnen huishoudens deze energiefiles helpen voorkomen. 

 

Belangrijk experiment

Nijpels: “In het Energieakkoord hebben we afgesproken dat het aandeel duurzame energie moet stijgen naar veertien procent in 2020 en zestien procent in 2023. Om dit doel te halen, is het noodzakelijk dat de opgewekte duurzame energie ook kan worden getransporteerd. Daar is een slim energiesysteem voor nodig. Energiekoplopers is een belangrijk experiment dat inzicht geeft in hoe een slim energiesysteem met slimme apparaten helpt om het (lokale) elektriciteitsnet tegen zo laag mogelijke kosten betrouwbaar te houden en welke rol huishoudens daarbij kunnen spelen.’

 

Bewonersbezoek

Tijdens het bezoek presenteerden Essent en Alliander het project en de belangrijkste tussenresultaten. Ook gingen zij dieper in op hoe deze proeftuin zich verhoudt tot andere proeftuinen en op de voorwaarden van opschaling. De SER-delegatie en genodigden, waaronder wethouder Duurzaamheid bij gemeente Heerhugowaard Monique Stam-de Nijs, spraken daarnaast met bewoners over wat zij in het dagelijks leven hebben gemerkt van hun deelname aan de proef.

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.