SodM: ‘Maatregelen NAM niet concreet genoeg’ - Utilities
nieuws

SodM: ‘Maatregelen NAM niet concreet genoeg’

Publicatie

12 jan 2018

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

gas, Groningen, NAM

Volgens Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) moet de gasproductie in Groningen flink omlaag in verband met de veiligheid van de inwoners van Groningen. Voor de provincie is code rood afgegeven, het hoogste alarmeringsniveau. SodM gaat de komende twee weken bepalen met hoeveel en hoe de gasproductie moet worden verminderd. Hierover wordt een advies gegeven aan minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat, die uiteindelijk beslist wat er met de gasproductie moet gebeuren.

Na de aardbeving maandag in Zeerijp moest de NAM binnen 48 uur met een evaluatie en maatregelen komen. In haar rapport van woensdag gaf de gaswinner aan dat de gaskraan verder dichtgedraaid moet worden enkel voor de veiligheidsbeleving van de inwoners van Groningen. Volgens SodM kun je niet stellen dat er verder geen concrete veiligheidsrisico’s zijn. In haar maatregelen stelt de NAM voor een aantal clusters in te sluiten. SodM gaat kijken of dit voldoende en de juiste clusters zijn om de seismische risico’s in het Loppersum-veld te verminderen.

Gevolgen huishoudens

De NAM stelt ook voor de jaarlijkse productie van het Groningenveld te verlagen, maar geeft hierbij niet concreet aan met hoeveel. SodM gaat onderzoeken hoe hoog deze vermindering concreet moet zijn en of er specifieke clusters zijn waar de productievermindering het meeste effect heeft. Daarnaast onderzoekt SodM in welke mate vlakke productie noodzakelijk is – zowel per cluster als regionaal, vanuit het perspectief van de veiligheid.

Het terugdraaien van de gaswinning heeft eventueel gevolgen voor de levering van gas aan bedrijven en huishoudens. Het advies van SodM zal daar geen rekening mee houden maar alleen gebaseerd zijn op veiligheidsoverwegingen. Het is vervolgens aan de minister om zo nodig een afweging te maken tussen veiligheid en leveringszekerheid. De minister beslist uiteindelijk wat er met de gasproductie in Groningen moet gebeuren.

Fotocredit: NAM

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West