Solar Energy Booster winnaar Jan Terlouw Innovatieprijs 2017 - Utilities
nieuws

Solar Energy Booster winnaar Jan Terlouw Innovatieprijs 2017

Publicatie

11 okt 2017

Categorie

Het Nieuwe Produceren

Soort

nieuws

Tags

innovatie

Tijdens het Kiemt-Najaarscongres op 9 oktober is uit drie genomineerden Solar Energy Booster door de vakjury als winnaar gekozen. Jurylid Wilbert Menkveld van Nijhuis Industries (en winnaar van vorig jaar): ‘Prachtig systeem om elektriciteitsproductie via zonnecollectoren op  huishoudniveau te combineren met warmteopwekking.’

De Solar Energy Booster maakt gebruik van PV-T. De toepassing van PV-T optimaliseert het gebruik van het beschikbare dakoppervlak omdat uit dezelfde vierkante meter zowel elektriciteit als warmte wordt geoogst. Door de thermische energie en extra opgewekte elektriciteit te voeden aan een warmtepomp kan een modern gebouw zonder aardgas worden verwarmd. Het PV-T paneel kan dus dienen als een gecombineerde vervanger voor zowel gas als stroom.

De prijs is een initiatief van Stichting Kiemt en is bedoeld om innovaties en nieuwe bedrijvigheid op het gebied van duurzame energietransitie en circulaire economie in Oost-Nederland extra te ondersteunen. De Innovatieprijs is gericht op bewezen excellentie, als erkenning voor ondernemers die hun innovatie in 2015 of 2016 succesvol in de markt hebben geïntroduceerd en hier tevens omzet mee hebben gedraaid.

De twee andere genomineerden waren Bluecon International dat huishoudelijk afvalwater zuivert en HyMove met een efficiënt brandstofcelsysteem voor bus en truck.

Ambitieprijs 2017

Naast de Jan Terlouw Innovatieprijs is ook de Ambitieprijs uitgereikt. Exergy Storage met de nieuwe NaSTOR batterijtechnologie won in deze categorie.

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West