Spoorwegnet toekomstbestendiger gemaakt - Utilities
nieuws

Spoorwegnet toekomstbestendiger gemaakt

Publicatie

12 jul 2019

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

energietransitie, spoor

Fudura en ProRail gaan het Nederlandse spoorwegnet toekomstbestendiger te maken. Zo gaat Fudura alle tractiemeters nauwkeurig uitlezen zodat ProRail beschikt over een gedetailleerd inzicht in het complete energieverbruik. Dit geeft grip om het elektriciteitsnet in balans te houden. 

Het treinverkeer neemt de komende jaren binnen Nederland verder toe, waardoor het elektriciteitsnetwerk zwaarder wordt belast. Tegelijkertijd vraagt dit om een optimalere netbalans om de benodigde voeding aan de treinen te garanderen. ‘Het energieverbruik is straks per aansluiting, per kabel en zelfs per tractiestation inzichtelijk. Hierdoor kunnen wij beter inspelen op alle facetten wanneer het gaat om meetdata, inzicht in het verbruik en de verrekening van de kosten’, stelt Daan Verbaan, systeemspecialist bij ProRail.

ProRail draagt aan Fudura het beheer en de wettelijke meetverantwoordelijkheid over van de 204 tractie aansluitingen op het spoorwegnet. Daarnaast verzorgt het bedrijf de uitlezing en het beheer van twintig grootverbruik tussenmeters, waarbij dit aantal in de komende vijf jaar stijgt naar een totaliteit van 134 stuks. De samenwerking loopt totaal acht jaar.

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West