Veebedrijf levert groen gas in Zeeuws-Vlaanderen - Utilities
nieuws

Veebedrijf levert groen gas in Zeeuws-Vlaanderen

Publicatie

14 mei 2019

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

biogas, groen gas

Veebedrijf Aben Green Energy is gestart met het aanbieden van groen gas. Op het bedrijventerrein Axelse Vlakte bij Westdorpe produceert Aben biogas dat wordt opgewerkt tot groen gas. Vanaf daar wordt het groene gas ingevoed in het regionale gasnet van netbeheerder Enduris en het landelijke gasnet van Gasunie.

Agrarisch bedrijf Aben produceert op jaarbasis ongeveer achttien miljoen kuub groen gas uit koeien en varkensmest. Daarmee kan ongeveer 25 procent van de woningen in Zeeuws-Vlaanderen (12.000) van gas kunnen worden voorzien. Groen gas moet aan dezelfde strenge kwaliteitseisen voldoen als bij de invoeding van aardgas. Daarom controleren de netbeheerders GTS en Enduris de gaskwaliteit bij de invoeding van Aben in het Zeeuwse gasnet.

Groene stroom

Aben produceert al groene stroom. Het bedrijf gebruikte vijf warmtekrachtkoppelingen en een ORC voor de productie van stroom en warmte. De groene warmte wordt ingezet voor de verwarming van de stallen van het bedrijf en die van de buurman. Ook gebruikt het bedrijf de warmte voor het bereiden van het varkensvoer van de eigen varkens en het drogen van verschillende producten.

CO2

Niels Peters, commercieel manager Aben: ‘Wij willen door hergebruik van organische reststromen onze bijdrage leveren aan een circulaire economie. Met onze bijdrage kunnen wij volledig CO2-neutraal een gedeelte van Zeeuws-Vlaanderen voorzien van groen gas en kunnen we de teruggewonnen CO2 leveren aan de glastuinbouw, waardoor de cirkel weer rond is.’

Bron: Gasunie

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West