Power-to-gas-project in Zuidwending officieel van start - Utilities
nieuws

Power-to-gas-project in Zuidwending officieel van start

Publicatie

3 jul 2018

Categorie

Het Nieuwe Produceren

Soort

nieuws

Tags

power-to-gas, project

Gasunie New Energy heeft bij Zuidwending het officiële startsein gegeven voor de bouw van een elektrolyser. Deze gaat zonne-energie gebruiken om water te splitsen in waterstof en zuurstof. Waterstof is een energiedrager die – in tegenstelling tot elektriciteit – in grote hoeveelheden goed kan worden opgeslagen.

Het project HyStock is een belangrijke stap in de opschaling van power-to-gas-technologie. Met het demonstratieproject willen Gasunie-dochters EnergyStock en Gasunie New Energy ervaring opdoen met de omzetting van duurzaam opgewekte elektriciteit naar waterstof. Op de aarden wallen en de parkeerplaatsen rondom de bestaande installatie voor gasopslag worden zo’n twaalfduizend zonnepanelen geïnstalleerd met een gezamenlijk vermogen van 2,4 megawatt. Hiervan is 1,4 megawatt bestemd voor de verduurzaming van de eigen energievoorziening van de bestaande installatie. Eén megawatt zal worden gebruikt om ervaring op te doen met de omzetting van groene stroom in groene waterstof.

Daarvoor zullen drie zeecontainers op de bestaande installatie worden geplaatst. Eén container bevat een elektrolyser waarmee water wordt gesplitst in waterstof en zuurstof. De tweede bevat de benodigde elektronica en de derde een kleine compressor die de opslagcilinders vult met waterstof. Met deze zogenoemde tube trailers kan het waterstof worden vervoerd naar afnemers in bijvoorbeeld de mobiliteit en industrie.

Zuidwending

De locatie Zuidwending is volgens de initiatiefnemers ideaal omdat het de mogelijkheid biedt om in de toekomst waterstof grootschalig op te slaan in de speciaal voor gasopslag geschikt gemaakte zoutcavernes. De aardgasbuffer zou op termijn kunnen doorgroeien naar een energiehub. Zover is het nu nog niet, maar de pilot gaat na de zomer wel proefdraaien.

Klik hier voor meer informatie over het HyStock pilotproject.

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West