Wie is een voorbeeld voor een duurzame toekomst op energiegebied? Stem nu op uw favoriete Energy Enlightenment. De samenwerking tussen Engie en ESD-SIC voor netbalancering, de polymere warmtewisselaar van HeatMatrix en het waterstofproductie- en opslagproject Hystock maken alle drie kans op de titel Energy Enlightenment 2017. Op 12 december maken we de winnaar bekend tijdens het congres Industrie & Energie.
De Energy Enlightenmentz verkiezing is in het leven geroepen door Industrieliqs pers en platform, het Utilities platform en het FME cluster Energie. De verkiezing is bedoeld om de energiegrootverbruikers te inspireren bij het toepassen van hoopgevende innovaties. En om innovaties, producten en processen die de energietransitie kunnen veroorzaken een duwtje in de rug te geven.
De jury van de Energy Englightenmentz 2017, bestaande uit Ernst Worrell (Copernicus Instituut, UU), Stijn Santen (CO2-Net), Willem Jan Brinkman (NLII) en Ewald Breunesse (Shell) heeft lang overlegd over de inzendingen en was van mening dat alle zeven Energy Enlightenmentz interessant genoeg waren om meer over te willen weten.
Er is helaas echter maar plaats voor drie pitches tijdens het congres Industrie & Energie. Dus koos de jury drie projecten uit die volgens hen de grootste maatschappelijke impact kunnen hebben, en met name voor de industrie grote gevolgen kunnen hebben.
De finalisten zijn (in willekeurige volgorde):
- De samenwerking tussen Engie en ESD-SIC voor netbalancering
- De polymere warmtewisselaar van HeatMatrix
- HyStock: Productie en opslag van waterstofgas
Nog even een korte beschrijving van de drie Energy Enlightenmentz:
Polymere warmtewisselaar benutten restwarmte
In verbrandings- en droogprocessen gaat een behoorlijk deel van de opgewekte warmte verloren. De gemiddelde temperatuur van de rook- of afgassen die de schoorstenen van stoomketels, raffinaderij fornuizen, stoomreformers, naverbranders en industriële drogers verlaten, heeft doorgaans nog een temperatuur van honderd tot tweehonderd graden Celsius. Het terugwinnen van deze warmte met metalen warmtewisselaars is redelijk uitdagend omdat het rookgas corrosief wordt zodra de temperatuur van het rookgas onder het zuurdauwpunt, rond de 130 tot 150 graden Celsius, zakt van gasstromen waar zwavel, fluor, chloor of andere corrosieve stoffen in zitten.