Stem nu op uw favoriete Energy Enlightenment - Utilities
nieuws

Stem nu op uw favoriete Energy Enlightenment

Publicatie

8 dec 2017

Categorie

Soort

nieuws

Tags

Wie is een voorbeeld voor een duurzame toekomst op energiegebied? Stem nu op uw favoriete Energy Enlightenment. De samenwerking tussen Engie en ESD-SIC voor netbalancering, de polymere warmtewisselaar van HeatMatrix en het waterstofproductie- en opslagproject Hystock maken alle drie kans op de titel Energy Enlightenment 2017. Op 12 december maken we de winnaar bekend tijdens het congres Industrie & Energie.

De Energy Enlightenmentz verkiezing is in het leven geroepen door Industrieliqs pers en platform, het Utilities platform en het  FME cluster Energie. De verkiezing is bedoeld om de energiegrootverbruikers te inspireren bij het toepassen van hoopgevende innovaties. En om innovaties, producten en processen die de energietransitie kunnen veroorzaken een duwtje in de rug te geven.

De jury van de Energy Englightenmentz 2017, bestaande uit Ernst Worrell (Copernicus Instituut, UU), Stijn Santen (CO2-Net), Willem Jan Brinkman (NLII) en Ewald Breunesse (Shell)  heeft lang overlegd over de inzendingen en was van mening dat alle zeven Energy Enlightenmentz interessant genoeg waren om meer over te willen weten.

Er is helaas echter maar plaats voor drie pitches tijdens het congres Industrie & Energie. Dus koos de jury drie projecten uit die volgens hen de grootste maatschappelijke impact kunnen hebben, en met name voor de industrie grote gevolgen kunnen hebben.

 

De finalisten zijn (in willekeurige volgorde):

  • De samenwerking tussen Engie en ESD-SIC voor netbalancering
  • De polymere warmtewisselaar van HeatMatrix
  • HyStock: Productie en opslag van waterstofgas

Nog even een korte beschrijving van de drie Energy Enlightenmentz:

Polymere warmtewisselaar benutten restwarmte

In verbrandings- en droogprocessen gaat een behoorlijk deel van de opgewekte warmte verloren. De gemiddelde temperatuur van de rook- of afgassen die de schoorstenen van stoomketels, raffinaderij fornuizen, stoomreformers, naverbranders en industriële drogers verlaten, heeft doorgaans nog een temperatuur van honderd tot tweehonderd graden Celsius. Het terugwinnen van deze warmte met metalen warmtewisselaars is redelijk uitdagend omdat het rookgas corrosief wordt zodra de temperatuur van het rookgas onder het zuurdauwpunt, rond de 130 tot 150 graden Celsius, zakt van gasstromen waar zwavel, fluor, chloor of andere corrosieve stoffen in zitten.

HeatMatrix heeft hiervoor een oplossing gevonden door een warmtewisselaar toe te passen die gemaakt is van een high-performance polymeer. De ontwikkelaars van de HeatMatrix LUVO technologie (air preheaters / APH’s) geven aan dat de helft van die tien procent verloren energie alsnog teruggewonnen kan worden. Hiermee kan de industrie weer een stapje verder zetten in het terugdringen van de CO2-emissies.

Elektriciteitsnet in balans door unieke samenwerking

Producent van siliciumcarbide ESD-SIC en energiebedrijf ENGIE gaan een unieke samenwerking aan. Engie mag vanaf nu bepalen wanneer het bedrijf wel of niet produceert. Omdat ESD haar productieproces per direct kan aan- of uitschakelen, kan ze dus produceren wanneer er bijvoorbeeld veel zonne- en windenergie beschikbaar is. De productie kan uit wanneer de stroomvraag groot is, of er weinig zon en wind is.

Een belangrijke troef van ESD-SIC is dat het de productie van siliciumcarbide kan beginnen en stilleggen wanneer het maar wil. Dat biedt interessante mogelijkheden bij afname van overschotten duurzame energie. Tot voor kort kocht en verkocht ESD-SIC stroom op de onbalansmarkt. Het kocht bij zodra er een overschot aan stroom op het net was. Bijvoorbeeld als gevolg van een ‘teveel’ aan windenergie. Of andersom. De productie werd afgeschakeld zodra er zeer hoge prijzen werden gerekend omdat er onverwacht te weinig stroom werd geproduceerd. Op dat moment werd de stroom die eerder voor de productie was ingekocht weer verkocht.

Energie-inkoop is niet de corebusiness van ESD. Na een lange zoektocht heeft het bedrijf in Engie een energiebedrijf gevonden dat mag ingrijpen in de energiehuishouding van ESD. Plat gezegd kan het energiebedrijf in de off-peak nu bepalen wanneer ESD al dan niet produceert.

Groot waterstofproject met duizenden zonnepanelen

Gasunie-dochters EnergyStock en New Energy willen bij Aardgasbuffer Zuidwending met zo’n vijfduizend zonnepanelen duurzame elektriciteit omzetten in waterstof. Hiervoor starten zij een pilotproject (HyStock) dat tot doel heeft om een power-to-gas installatie te bouwen; de eerste in Nederland met een capaciteit van één Megawatt of meer.

De locatie in Zuidwending is ideaal omdat het de mogelijkheid biedt om in de toekomst waterstof grootschalig op te slaan in de speciaal voor gasopslag gemaakte zoutcavernes. Hiermee willen de Gasunie-dochters de markt voor groene waterstof verder ontwikkelen.

De zonnepanelen worden geplaatst op de aarden wallen rondom de installatie. Ook worden de parkeerplaatsen van de installatie voorzien van een zonnedak. Eén megawatt van het opgewekte vermogen wordt omgezet in waterstof. Daarvoor worden drie containers binnen de hekken van de installatie geplaatst: één bevat de elektrolyse-unit, de tweede de benodigde elektronica en de derde een compressor die vervolgens de opslagcilinders vult met waterstof. De opslagcilinders zijn mobiel en kunnen vervoerd worden naar afnemers in de mobiliteit en industrie.

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.