Stikstofopslag Gasunie klaar - Utilities
nieuws

Stikstofopslag Gasunie klaar

Publicatie

27 aug 2012

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

Een zogenoemd overnameprotocol van de stikstofbehandeling en het mengstation werd ondertekend door Gasunie en de joint-venture.  De stikstofbuffer is nodig om de toenemende aanvoer van hoogcalorisch aardgas met stikstof te kunnen mengen. Het aangevoerde gas verschilt in samenstelling van het Nederlandse gas in Slochteren, maar kan wel aangepast worden – door er stikstof aan toe te voegen – zodat het bruikbaar wordt voor de Nederlandse huishoudens. Het mengen met hoogcalorisch gas vindt plaats gedurende korte seizoensgebonden (piek)perioden.

De stikstofopslag locatie in Heiligerlee is een zoutcaverne. Het vullen van de caverne kon al starten na de overdracht van de eerste fase. Gedurende september 2012 zal de installatie op volle capaciteit getest worden.

De ondertekening van het protocol gebeurde in de Fraeylemaborg in Slochteren door de heer Anne Draijer, project manager van Gasunie en de heer Siebe Boersma, project directeur van Joint-Venture Tebodin/Fabricom. Een overnameprotocol voor de eerste fase (gebouwen, utiliteitsystemen, stikstofproductie en compressorstations) van de Natural Gas Conversion Terminal werd al in juni 2011 ondertekend.

Joint-Venture Tebodin/Fabricom heeft dit project gerealiseerd op basis van een EPC contract (Engineering, Procurement en Constructie), dat in november 2009 werd ondertekend.

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.