Succesvolle testresultaten voor Ocean Battery - Utilities
nieuws

Succesvolle testresultaten voor Ocean Battery

Publicatie

8 jul 2021

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

energieopslag

Ocean Grazer sloot met succes de eerste live testfase in de Eemshaven af van het energieopslagsysteem Ocean Battery. Dit modulaire systeem kan op de zeebodem bij windturbines worden geplaatst. De werking van Ocean Battery lijkt op een waterkrachtcentrale en kan een belangrijke rol spelen in de energietransitie.

Ocean Battery is een modulair systeem dat op de zeebodem bij windturbines kan worden geplaatst. Deze batterij slaat energie op door water te verpompen, net als een waterkrachtcentrale dat doet. Ocean Grazer gebruikt hiervoor  beproefde techniek dat nauwelijks onderhoud vergt. CEO Frits Bliek: ‘We plaatsen een met water gevuld reservoir op de zeebodem. Bij een energieoverschot pompt Ocean Battery zijn reservoir leeg tegen de druk in van de zee. Wanneer een energietekort dreigt te ontstaan, stroomt het water terug het reservoir in en wekken turbines elektriciteit op.’

Test

Ocean Grazer test zijn batterij uitgebreid om tegen relatief lage kosten de hoogste risico’s te kunnen ontdekken en uitsluiten. Na een succesvolle test in de Eemshaven verhuist het project naar een zandafgraving. Daar plaatst men op de bodem een model op werkelijke schaal met de afmetingen van zeventig bij zeventig meter. Hier zijn de condities nagenoeg hetzelfde als op de zeebodem. In de zandafgraving koppelen de onderzoekers het testmodel aan drijvende zonnepanelen.

 

Industrielinqs 8, 2021

21 september 2021

nieuws

Nieuw lab maakt elektriciteitsnet klaar voor toekomst

AGENDA

Industrielinqs LIVE
Industrielinqs LIVE - Waterstof hands-on

Wanneer 5 Oct 2021
Locatie LIVE vanuit Apeldoorn bij KIWA, Online in Teams van 10:00 tot 11:30