Tata en Dow denken aan fabriek met koolmonoxide als grondstof - Utilities
nieuws

Tata en Dow denken aan fabriek met koolmonoxide als grondstof

Publicatie

10 sep 2018

Categorie

Het Nieuwe Produceren

Soort

nieuws

Tags

Dow Benelux en Tata Steel Nederland onderzoeken de bouw van circulaire fabriek in IJmuiden. De installatie moet koolmonoxide uit rookgassen omzetten in chemische bouwstenen, zo meldt het Financieele Dagblad. Het zou om een investering gaan van een miljard euro. De fabriek kan de CO₂-uitstoot  met vier tot vijf miljoen ton per jaar verminderen.

Het project kan zodoende een enorme stap betekenen binnen het Klimaatakkoord. De potentiele CO2-reductie van vier tot vijf miljoen ton per jaar is maar liefst een kwart van het totaal dat de energie-intensieve industrie voor 2030 moet reduceren.

Synthesegas

De fabriek moet gebouwd worden tussen 2025 en 2027. De bouw hangt onder meer af van het succes van twee proefprojecten, die dit najaar en volgend jaar van start gaan. En ook de bereidheid van de Nederlandse overheid om mee te financieren kan belangrijk zijn. Om de rendabele top eraf te halen. Wie precies de belangrijkste investering op zich neemt, is nog niet bekend. Het kan ook een derde partij zijn.

Overigens is het idee niet nieuw. Al eerder was bekend dat Dow en staalproducent ArcelorMittal in Gent samen proeven doen met koolmonoxide dat uit rookgassen wordt gewonnen. Met waterstof wordt vervolgens synthesegas geproduceerd, waaruit Dow kunststoffen kan maken. De enorme CO2-reductie in IJmuiden kan worden gerealiseerd doordat de koolmonoxide straks niet meer wordt verbrand in de elektriciteitscentrale van Nuon. Daar komt nu nog enorm veel CO2 bij vrij.

Vijftig procent

Een ander voordeel is dat Dow zodoende minder fossiele grondstoffen nodig heeft. De laatste jaren is het chemiecomplex in Terneuzen het al minder afhankelijk geworden van aardolie, door de krakers ook gereed te maken voor andere grondstoffen als aardgas. De nieuwe investering kan het mogelijk maken dat op den duur vijftig procent van de fossiele nafta wordt vervangen.

 

 

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.