Tata Steel: CO2-heffing mag geen doel op zichzelf zijn
Publicatie
11 apr 2019
Categorie
Utilities
Soort
nieuws
Tags
Klimaatakkoord, Tata Steel
Tata Steel is een van de partijen die wordt gehoord in de Tweede Kamer over het Klimaatakkoord. Het bedrijf vindt dat CO2-reductie met behoud van de internationale positie leidend moet zijn. Een CO2-heffing kan daarbij slechts een middel zijn, mits deze heffing niet leidt tot verlies aan investeringen, marktpositie en werkgelegenheid.
Manager public affairs Ingrid de Caluwé van Tata Steel: ‘Tata Steel behoort tot de wereldwijde top van staalbedrijven met de laagste CO2-uitstoot per ton staal. Voor een verdere, drastische verlaging van de CO2-uitstoot zullen baanbrekende nieuwe technieken nodig zijn, een complete herinrichting van de processen én de inzet van duurzame brandstoffen, zoals groene elektriciteit en waterstof.
Dit is alleen mogelijk met investeringen die onvoldoende rendabel zijn en daarmee de concurrentiepositie op de internationale markt verzwakken. Het is daarom van groot belang dat de overheid maatregelen neemt die zowel de CO2-uitstoot reduceren, als ook de bedrijven die zich hiervoor inzetten steunen. ‘
Innovatie
Tata Steel heeft een CO2-reductieplan ontwikkeld met nieuwe doorbraaktechnologieën zoals de doorbraaktechnologie HIsarna die het mogelijk maakt twintig tot tachtig procent minder CO2 uit te stoten. De staalreus startte met Dow Chemical cross-sectorale samenwerking waarbij koolmonoxide uit de hoogovengassen wordt afgevangen en in een fabriek omgezet in grondstoffen voor de chemische industrie.
Verder werkt Tata samen met Nouryon aan de ontwikkeling van een waterstoffabriek op het terrein in IJmuiden. Ook verkocht het bedrijf een stuk terrein aan Tennet voor het opzetten van een aanlandpunt voor groene stroom van windmolens op zee.
Tata (straks TyssenKrupp) heeft de ambitie een het terrein in IJmuiden tot 2050 om te vormen tot een circulair knooppunt, waar CO2-neutraal staal wordt geproduceerd en CCS (opslag) overbodig wordt.
CO2-heffing
Over de CO2-heffing is het bedrijf duidelijk: Bovenop de omvangrijke investeringen zou deze een zeer grote financiële aderlating betekenen, die investeringen in duurzame innovaties en CO2-reductie onmogelijk maken.
Argumenten heeft het bedrijf genoeg: De staal gerelateerde uitstoot van Tata Steel is 12,5 miljoen ton CO2. Iedere heffing over de uitstoot maakt het moeilijk om nog in innovatie te investeren. Het staalbedrijf is bang dat het zichzelf uit de markt prijst en klanten minder schoon staal tegen lagere kosten in het buitenland zullen kopen. Tata vraagt de Kamer dan ook in te zetten op een zodanige vormgeving van de CO2-heffing dat het CO2-reductie oplevert, de economie duurzaam versterkt én werkgelegenheid voor de langere termijn oplevert.
Europese aanpak
Het bedrijf vraagt verder financiering voor de onrendabele top, investeringen in de voor de transitie benodigde infrastructuur en aanscherping van de Europese doelstellingen, zodat er binnen Europa een gelijk speelveld ontstaat. Dit is volgens het staalbedrijf echter pas effectief indien aangevuld met border adjustments aan de EU grenzen.
Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant
Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
Samsom en andere hoge gasten tijdens opening EIES2020
30 nov 2020Tijdens de openings-talkshow van de Europese Industry & Energy Summit 2020 zal moderator Joost Hoebink spreken met onder anderen Diederik Samsom (EC), Anja-Isabel Dotzenrath (RWE...

Tata Steel: Waterstof is geen heilige graal
19 aug 2020Waarnemend Directievoorzitter Hans van den Berg en Directeur Duurzaamheid Annemarie Manger van Tata Steel Europa reageren op het aangekondigde waterstofproject van concurrent SSAB (Hybrit). De...

PBL: Uitvoering Energieakkoord kost 52 miljard euro
29 mei 2020Het PBL berekende de nationale kosten van het energieakkoord . Tot 2023 zullen de kosten voor de uitvoering van het akkoord jaarlijks zo’n drie miljard...

Blog: corona als springplank voor broodnodig industriebeleid?
16 mei 2020Eindelijk lijkt er een aanzetje voor een duidelijk industriebeleid in Nederland. ‘Nederland heeft de ambitie en de kans om de (Europese) vestigingsplaats te zijn voor...
