Technologie-optimist Samsom boegbeeld bij Energieakkoord - Utilities
nieuws

Technologie-optimist Samsom boegbeeld bij Energieakkoord

Publicatie

25 feb 2018

Categorie

Het Nieuwe Produceren

Soort

nieuws

Tags

energietransitie

Voormalig PvdA-partijleider Diederik Samson is aangesteld als een van de voorzitters van het nieuwe Klimaatakkoord. Hij gaat over het terugdringen van de CO2-uitstoot in de gebouwde omgeving. Voor de industrie zal Manon Janssen, boegbeeld van topsector Energie, de scepter zwaaien.

Voor het nieuwe Klimaatakkoord is afgelopen week  het startschot gegeven. Daarin wordt onderscheid gemaakt tussen vijf sectoren: industrie, mobiliteit, de gebouwde omgeving, elektriciteit en landbouw & landgebruik. Voor elke sector is een sectortafel vastgesteld, met een eigen voorzitter.

Technologie-optimist

De vijf voorzitters zijn stuk voor stuk zwaargewichten, met Diederik Samsom als meest opvallende naam. Hij gaat de sectortafel gebouwde omgeving voorzitten. Hiermee haalt het akkoord een echte technologie-optimist in huis. Onlangs stelde hij immers tijdens het jaarcongres Watervisie dat hij zeer hoopvol is over de snelheid waarop technologische innovatie zich momenteel ontwikkelt. Samsom: ‘Nog niet zo lang geleden duurde de ontwikkeling langer dan je te voren dacht. Dat is momenteel echt omgedraaid. Het gaat nu allemaal veel sneller dan je kunt bedenken. Vijf, zes jaar geleden had ik weinig vertrouwen in de elektrische auto. Dat beeld heb ik al fors bij moeten stellen. Daar heeft Elon Musk wel voor gezorgd.’

Hij blijft zich verbazen. ‘Ook mijn nieuwere opvatting dat elektrisch rijden alleen is voor personenauto’s, heb ik inmiddels bij moeten stellen. In de stad Chinese stad Shenzhen, tot voor kort alleen bekend omdat Clarence Seedorf er een voetbalclub trainde, hebben ze in drie maanden tijd alle bussen omgebouwd naar elektrisch. Het gaat om bijna 17 duizend bussen. In Shenzhen wonen meer dan 11 miljoen mensen.’

Industrie

Ook voor de andere tafels zijn kopstukken uit de politiek en het bedrijfsleven bereid gevonden. Zo is econoom en voormalig GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik aangesteld als voorzitter van elektriciteit. Voor andere sectortafels zijn zakenvrouwen Annemieke Nijhof (mobiliteit) en oud-minister Pieter van Geel (landbouw) aangetrokken.

Voor de sector industrie gaat Manon Janssen de tafel leiden. Zij heeft een uitgebreide loopbaan in de industrie achter de rug. Ze was onder meer werkzaam voor Procter & Gamble, Philips Lighting en een aluminiumbedrijf in Vlaanderen. Momenteel is ze bestuursvoorzitter van adviesbureau Ecorys en boegbeeld van Topsector Energie.

Oud-minister Ed Nijpels neemt een coördinerende rol op zich bij het nieuwe Klimaatakkoord. Het is de bedoeling dat de sectortafels in de zomer van dit jaar afspraken hebben gemaakt over de hoofdlijnen om CO2-uitstoot met 49 procent terug te dringen tot 2030. Deze afspraken zullen vervolgens in de tweede helft van het jaar worden uitgewerkt in concrete programma’s. De uitvoering van het Klimaatakkoord begint in 2019.

Interview

Met Diederik Samsom verschijnt nog een uitgebreid interview in het eerste digitale magazine van Het Nieuwe Produceren dat in maart verschijnt.

Fotocredit: Wim Raaijen

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West