TenneT experimenteert met crowd balancing - Utilities
nieuws

TenneT experimenteert met crowd balancing

Publicatie

20 dec 2017

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

TenneT, Vandebron

Eigenaren van elektrische auto’s kunnen profiteren van overtollige elektriciteit uit hun autobatterijen. Via blockchain-technologie kunnen klanten van Vandebron overtollige elektriciteit opslaan of tekorten opvangen via de batterij van hun auto. Als de zogenoemde crowd balancing-proef slaagt, wil TenneT meer partijen toegang tot de elektriciteitsmarkt verlenen.

Het loadbalancing-proces is ingericht op basis van de blockchain technologie. Dit blockchain-project maakt deel uit van een breder programma van TenneT dat bestaat uit proefprojecten die zijn gericht op het flexibeler maken van het elektriciteitssysteem vanwege de sterke groei van duurzame elektriciteitsproductie door middel van voornamelijk zon en wind ten koste van conventionele centrales. Door middel van verbeterd gegevensgebruik en de ontwikkeling van nieuwe flexibele opties maakt TenneT het elektriciteitssysteem geschikt voor de uitdagingen van de energietransitie.

Flexibiliteit door decentralisatie

Als Transmission System Operator (TSO) is TenneT verantwoordelijk voor de balanshandhaving. De energietransitie stelt TenneT voor een uitdaging. De vraag naar en het aanbod van elektriciteit moet altijd in evenwicht zijn. Daarom zoekt TenneT naar nieuwe (decentrale) bronnen die flexibiliteit kunnen bieden. Het bundelen van meerdere, kleinere decentrale bronnen, bijvoorbeeld batterijen en accu’s, is hier een voorbeeld van. Via een zogenoemde aggregator, in dit geval Vandebron, en blockchain technologie wordt de capaciteit van al die batterijen benut en kunnen ook consumenten op deze manier direct hun bijdrage leveren aan de energietransitie.

Energietransitie

Vandebron levert stroom aan TenneT voor de handhaving van de balans. Deze elektriciteit is afkomstig uit de laadsessies van klanten met een elektrische auto. Tijdens het opladen van de elektrische auto’s wordt op verzoek van TenneT gestart of gestopt met laden. Vandebron heeft hiervoor een algoritme ontwikkeld. Aan de pilot nemen Tesla rijders middels een app deel. Vandebron faciliteert deze dienst voor haar klanten die hiervoor een vergoeding krijgen.

Groene blockchain

De toegepaste blockchain-oplossing is een private blockchain en geen public blockchain, zoals dat bij bijvoorbeeld de virtuele valuta (bitcoin) wél het geval is. Bij een private blockchain wordt geen gebruik gemaakt van de rekenkracht van een enorm aantal computers. Dit betekent dat het elektriciteitsverbruik van een private blockchain laag is.

TenneT kent een gelijksoortig pilotproject in Duitsland. Hierbij is gebruik gemaakt van een blockchain-netwerk en batterijen in woningen om opstoppingen in het net te voorkomen.

Bron: TenneT

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West