TenneT experimenteert met crowd balancing
Publicatie
20 dec 2017
Categorie
Utilities
Soort
nieuws
Tags
TenneT, Vandebron
Eigenaren van elektrische auto’s kunnen profiteren van overtollige elektriciteit uit hun autobatterijen. Via blockchain-technologie kunnen klanten van Vandebron overtollige elektriciteit opslaan of tekorten opvangen via de batterij van hun auto. Als de zogenoemde crowd balancing-proef slaagt, wil TenneT meer partijen toegang tot de elektriciteitsmarkt verlenen.
Het loadbalancing-proces is ingericht op basis van de blockchain technologie. Dit blockchain-project maakt deel uit van een breder programma van TenneT dat bestaat uit proefprojecten die zijn gericht op het flexibeler maken van het elektriciteitssysteem vanwege de sterke groei van duurzame elektriciteitsproductie door middel van voornamelijk zon en wind ten koste van conventionele centrales. Door middel van verbeterd gegevensgebruik en de ontwikkeling van nieuwe flexibele opties maakt TenneT het elektriciteitssysteem geschikt voor de uitdagingen van de energietransitie.
Flexibiliteit door decentralisatie
Als Transmission System Operator (TSO) is TenneT verantwoordelijk voor de balanshandhaving. De energietransitie stelt TenneT voor een uitdaging. De vraag naar en het aanbod van elektriciteit moet altijd in evenwicht zijn. Daarom zoekt TenneT naar nieuwe (decentrale) bronnen die flexibiliteit kunnen bieden. Het bundelen van meerdere, kleinere decentrale bronnen, bijvoorbeeld batterijen en accu’s, is hier een voorbeeld van. Via een zogenoemde aggregator, in dit geval Vandebron, en blockchain technologie wordt de capaciteit van al die batterijen benut en kunnen ook consumenten op deze manier direct hun bijdrage leveren aan de energietransitie.
Energietransitie
Vandebron levert stroom aan TenneT voor de handhaving van de balans. Deze elektriciteit is afkomstig uit de laadsessies van klanten met een elektrische auto. Tijdens het opladen van de elektrische auto’s wordt op verzoek van TenneT gestart of gestopt met laden. Vandebron heeft hiervoor een algoritme ontwikkeld. Aan de pilot nemen Tesla rijders middels een app deel. Vandebron faciliteert deze dienst voor haar klanten die hiervoor een vergoeding krijgen.
Groene blockchain
De toegepaste blockchain-oplossing is een private blockchain en geen public blockchain, zoals dat bij bijvoorbeeld de virtuele valuta (bitcoin) wél het geval is. Bij een private blockchain wordt geen gebruik gemaakt van de rekenkracht van een enorm aantal computers. Dit betekent dat het elektriciteitsverbruik van een private blockchain laag is.
TenneT kent een gelijksoortig pilotproject in Duitsland. Hierbij is gebruik gemaakt van een blockchain-netwerk en batterijen in woningen om opstoppingen in het net te voorkomen.
Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant
Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
TenneT ziet groot potentieel industriële vraagsturing
14 jul 2021Zowel Nederland als Duitsland kunnen de piekbelasting van hun elektriciteitsnet met wel 10 tot 17 procent verlagen als ze volledig het potentieel benutten van industriële...

Elektrische boiler test certificering tijdsgebonden groene stroom
19 mei 2021Eneco, CertiQ en FlexiDAO testen voor het eerst in Nederland tijdsgebonden groene stroom. In een pilotproject koppelt men Windpark Amalia aan een elektrische boiler die...

Langste ondergrondse hoogspanningskabelverbinding aangesloten
18 mrt 2021Windpark Fryslân, het grootste windpark in een binnenwater ter wereld, levert vanaf komende lente duurzaam opgewekte elektriciteit. De verbinding met hoogspanningsstation Oudehaske bij Heerenveen, een...

TenneT wil meer grensoverschrijdende verbindingen
10 feb 2021Investeringen in grensoverschrijdende verbindingen en intensievere samenwerking op Europees niveau blijven nodig om de leveringszekerheid van elektriciteit in Europa op peil te houden. Dit blijkt...
