TenneT opent balanceringsmarkt batterijen via blockchain - Utilities
nieuws

TenneT opent balanceringsmarkt batterijen via blockchain

Publicatie

3 mei 2017

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

blockchain, TenneT, Vandebron

TenneT en Vandebron slaan de handen ineen en testen de inzet van gedecentraliseerde batterijen uit elektrische auto’s op de balanceringsmarkt middels blockchaintechnologie. IBM faciliteert de pilot als technologiepartner. TenneT beoogt in de toekomst capaciteit uit kleinere decentrale bronnen te benutten om daarmee de leveringszekerheid te kunnen blijven garanderen.

Als Transmissie System Operator (TSO) is TenneT verantwoordelijk voor de Nederlandse balanshandhaving. Om een continue levering van elektriciteit te garanderen, moeten vraag en aanbod dan ook 24 uur per dag en 7 dagen per week in balans zijn. Met de toegenomen elektriciteitsproductie uit duurzame bronnen neemt de volatiliteit op het net toe. Daarnaast zijn er in de toekomst waarschijnlijk minder conventionele centrales beschikbaar om de benodigde flexibiliteit te leveren. Een veelvoud aan kleinere, decentrale batterijen kunnen soelaas bieden. TenneT onderzoekt of met blockchaintechnologie het aantal spelers op de balanceringsmarkt kan worden vergroot waardoor er betere prijsvorming tot stand komt en TenneT minder afhankelijk wordt van de aanwezigheid van conventionele centrales.

TenneT Energy Community

De balanceringsmarkt wordt tot nu toe vooral bediend door grotere partijen. In haar rol als marktfaciliteerder is TenneT verantwoordelijk om de markt ook toegankelijk te maken voor kleine gedecentraliseerde flexibiliteit. Als onderdeel van een breder digitaal transformatie programma streeft TenneT ernaar de balanceringsmarkt te openen voor gedecentraliseerde flexibiliteit. Voor deze integratie start TenneT een pilot met blockchain, gebaseerd op de open source Hyperledger software, dat vele kleinschalige batterijen koppelt aan de reguliere TenneT biedladder en systemen voor balanceringsvermogen.

In deze pilot levert Vandebron vermogen afkomstig uit het opladen van haar EV (elektrisch rijden) klanten voor de balanshandhaving. Dit gebeurt door, gedurende de laadsessie, op verzoek van TenneT te starten of stoppen met laden. Vandebron heeft hiervoor een algoritme ontwikkeld dat dit op een intelligente manier doet. Het duurzame energiebedrijf faciliteert deze dienst voor haar klanten die hiervoor een vergoeding krijgen, zonder concessies te hoeven doen op het gewenste gebruik van de auto.

Na een succesvolle pilot zullen andere partijen die toegang hebben tot flexibiliteit van meerdere decentrale bronnen uitgenodigd worden om deel te nemen aan de TenneT Energy Community om flexibiliteit aan te bieden. TenneT zal geïnteresseerden via nieuwsbrieven en een consultatieworkshop op de hoogte houden.

Blockchain

Eerder dit jaar startte TenneT een pilot met een aantal partijen voor het leveren van primair reservevermogen. Voor deze pilot met Vandebron wordt voor het eerst blockchain ingezet. Gefaciliteerd door IBM, wordt een toepassing gebouwd op basis van de open source Hyperledger blockchain software. Door de eigenschappen van blockchain weet TenneT zich verzekerd van het aanbod èn het inzicht in de geactiveerde decentrale flexibiliteit, terwijl het consumenten en energiegebruikers helpt om hun flexibiliteit aan de markt ter beschikking te stellen.

Dit stelt partijen in staat de energiestromingen op een veilige manier te regelen en met elkaar op een transparante manier te registreren. TenneT en Vandebron zullen zo in staat zijn de geleverde flexibiliteit te verrekenen.

Bron: TenneT

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West