Terugblik Industrie & Energie 2017 - Utilities

banner-uti17-header-970x130

Industrie & Energie 2017

Dinsdag 12 december vond bij FME in Zoetermeer de eerste editie van Industrie & Energie plaats. Met zo’n 97 bezoekers mogen we terugblikken op een interessante middag rond het thema ‘Versnellen’.

De bezoekers beoordeelden de dag met een 7,7. 

Enkele reacties van bezoekers:

 • “Leuk programma, goede diverse opkomst”
 • Misschien de pitches afwisselen met de sprekers”
 • “Goede inhoudelijk sterke sprekers.”

 

Thema: Versnellen
Het gaat allemaal nog te langzaam. Willen we de klimaatdoelstellingen van Parijs halen dan is versnelling noodzakelijk. Op dat vlak kan de industrie haar rol claimen in de energietransitie. Zo committeerden de energiegrootverbruikers zich onlangs nog aan een extra energiebesparing van negen petajoule. Maar waar liggen de mogelijkheden?

Natuurlijk moet worden gezocht naar doorbraakinnovaties die bijvoorbeeld met windenergie, bouwstenen kunnen maken voor een duurzame chemie. Denk aan waterstof, ammoniak, methanol, ethanol en meer. Ook op de korte termijn zijn er veel mogelijkheden, met name als bedrijven voorbij hun hek kijken.
Het grootste potentieel lijkt te liggen tussen buurbedrijven waarbij de een bijvoorbeeld een reststroom of een overschot aan warmte van de ander kan gebruiken. Maar dat moet wel mogen en aantrekkelijk worden gemaakt. Versnellen kan ook door harmonisatie van wet- en regelgeving en financieringsmodellen.

Wie wil versnellen, zal uit zijn comfortzone moeten komen en het lef moeten hebben om innovatie een kans te geven en de kracht van de keten te benutten. Nieuwe business modellen, circulaire systemen en transparante samenwerking maken versnelling mogelijk.

Energy Enlightenmentz

OLYMPUS DIGITAL CAMERADe polymere warmtewisselaar van HeatMatrix heeft de Energy Enlightenmentz of the Year 2017 gewonnen. De jury vond het indrukwekkend dat HeatMatrix het probleem van het terugwinnen van warmte van rookgassen onder het zuurdauwpunt had opgelost. De ogenschijnlijk eenvoudige en relatief goedkope warmtewisselaar zou volgens hen dan ook grootschalig zijn weg moeten vinden naar de industrie.

Tijdens het Industrie & Energie congres streden HeatMatrix, ENGIE en ESD-SIC en Hystock om de titel Energy Enlightenmentz of the Year 2017. Hoewel alledrie de deelnemers volgens de jury een voorbeeld stelden voor de industriële grootverbruikers, blonk de polymere warmtewisselaar van HeatMatrix uit in eenvoud en toepasbaarheid voor de industrie.

De jury over de andere genomineerden

ENGIE en ESD-SIC
De samenwerking tussen ENGIE en ESD-SIC biedt interessante mogelijkheden bij afname van overschotten duurzame energie. De bedrijven bewijzen dat de industrie een belangrijke speler is in de energietransitie en zijn daarmee rolmodel voor andere energiegrootverbruikers.

EnergyStock en Gasunie New Energy
De combinatie van waterstofproductie en -opslag ondersteunt de transitie van fossiele gassen naar duurzaam waterstofgas. EnergyStock en Gasunie New Energy nemen het voortouw in de waterstofeconomie en effenen daarmee het pad voor andere partijen.

Lees hier een uitgebreid artikel over de polymere warmtewisselaar van HeatMatrix.

De winnaar is gekozen door een vakjury. Deze jury verdeelde 60 van de 100 punten. Daarnaast kon er via internet worden gestemd (20 punten) en de bezoekers van het congres Industrie & Energie 2017 mochten ook stemmen op hun favoriet.

Programma

13:00 uur Ontvangst

13:30 uur Aanvang congres

Keynotes van Marian Hopman (Programmamanager EZ), Taco Douma (Plantmanager Eemshaven RWE) en Gert-Jan de Geus (CEO OCI Nitrogen)

15:00 uur Korte pauze

15:30 uur Break-out sessies
Ronde 1

 1. Modelaanpak financiering industriele energiebesparing – Stijn Santen, TKI I&E
 2. CO2-besparing met hoge temperatuur warmteterugwinning bij Tata Steel
 3. Groene waterstof in de industrie: noodzakelijk en haalbaar – Jaap Bolhuis, Siemens

Ronde 2

 1. Workshop elektrochemie – Martijn de Graaff, Voltachem
 2. Meer waarde uit restwarmte – Egbert Klop, Industrial Energy Experts
 3. CO-hergebruik van staal naar chemie – Andreas ten Cate, ISPT

16:35 uur Van break-outs naar plenaire zaal

16:45 uur Pitches Energy Enlightenmentz

 • HeatMatrix kan warmte terugwinnen uit rookgassen. Zij heeft een warmtewisselaar van kunststof gemaakt die zelfs in corrosieve omgeving van CPVC-fabrikant Lubrizol blijft staan.
 • Producent van siliciumcarbide ESD-SIC en energiebedrijf ENGIE zijn een unieke samenwerking aangegaan waarin ENGIE mag bepalen wanneer ESD-SIC wel of niet produceert.
 • HyStock-project: Productie en opslag van waterstofgas.

17:30 uur Plenaire afsluiting en uitreiking Energy Enlightenmentz

17:45 uur Netwerkborrel

18:30 uur Einde congres