Tessenderlo bouwt tweede gascentrale - Utilities
nieuws

Tessenderlo bouwt tweede gascentrale

Publicatie

29 mrt 2021

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

gas, project

Tessenderlo Group wil een tweede gascentrale bouwen in Tessenderlo. Vorig jaar al heeft het bedrijf daarvoor aanvragen ingediend. Als alles volgens plan verloopt, is de nieuwe 900 MW energiecentrale per 1 november 2025 operationeel.

De Belgische overheid werkt sinds 2019 aan het Capaciteitsvergoedingsmechanisme (CRM). Het CRM compenseert de houders van elektrische capaciteit voor het gedeelte van investeringen en kosten die niet door hun opbrengsten wordt gedekt. Anders zou die capaciteit van de markt kunnen verdwijnen. Dat is een potentieel risico voor de Belgische bevoorradingszekerheid. De compensatie moet huidige en nieuwe capaciteiten op de markt beschikbaar maken om problemen met de bevoorrading te vermijden.

De eerste veiling van het CRM is in oktober 2021. Alle technologieën krijgen zo de kans om assets onder contract te nemen, te behouden of erin te investeren. Maar ook om nieuwe elektriciteitscentrales of andere productie- en verbruiksinstallaties te bouwen en ze met een capaciteitscontract veilig te stellen.

Op schema

Het project van Tessenderlo Group ligt op schema om alle nodige input te leveren voor deelname aan de CRM-veiling. Het gaat daarbij om technologie, vergunningen en commerciële en financiële vereisten. Het bedrijf heeft sinds 2011 al een gasgestookte centrale in Tessenderlo. Het gaat om een zeer efficiënte, flexibele 425 MW centrale.

Industrielinqs 8, 2021

21 september 2021

nieuws

Chloorproductie Nobian onderdeel Vattenfall’s regelvermogen

AGENDA

Industrielinqs LIVE
Industrielinqs LIVE - Waterstof hands-on

Wanneer 5 Oct 2021
Locatie LIVE vanuit Apeldoorn bij KIWA, Online in Teams van 10:00 tot 11:30