Time Shift wint de Jan Terlouw Innovatieprijs - Utilities
nieuws

Time Shift wint de Jan Terlouw Innovatieprijs

Publicatie

1 okt 2018

Categorie

Het Nieuwe Produceren

Soort

nieuws

Tags

batterijen, innovatie

Time Shift Energy Storage wint de Jan Terlouw Innovatieprijs 2018. Vandaag is het bedrijf als winnaar gekozen uit drie genomineerden. Het ontving daarbij een cheque van 10.000 euro. Green Minerals kreeg de Ambitieprijs.

Time Shift Energy Storage maakte indruk omdat zij industriële energieopslag systemen heeft ontwikkeld op basis van tweedehands batterijen, onder andere uit elektrische auto’s. Momenteel worden de meeste batterijen nog vernietigd. Time Shift Energy Storage heeft een systeem waarmee de gebruikte batterijen worden hergebruikt. Met dit systeem kunnen grote industrieën kosten besparen en worden de maatschappelijke kosten van netbeheerders verlaagd.  

De energieopslagsystemen leveren flexibiliteit voor bijvoorbeeld bij de handel in energie op de onbalans markt. Of als ondersteuning bij duurzame energiebronnen. Daarnaast is het mogelijk energiesopslagsystemen in te zetten bij elektrisch gedreven processen voor het verlagen van piekbelasting of voor het uitbreiden van capaciteit van de netaansluiting. De energieopslagsystemen zijn beschikbaar vanaf 50 kilowattuur tot meer dan vijf megawattuur.

Green Minerals

Naast de Jan Terlouw Innovatieprijs is ook de Ambitieprijs, een geldbedrag van 5.000 euro, uitgereikt, aan Green Minerals. Green Minerals ontwikkeld een proces waarmee CO2 permanent vastgelegd kan worden door gebruik te maken van het mineraal olivijn. Olivijn is een, veelvuldig voorkomend, gesteentevormend groen mineraal met de natuurlijke eigenschap dat het CO2 bindt. Het duurt echter doorgaans dertig jaar voordat het mineraal CO2-verzadigd is, maar Green Minerals kan dit scheikundige proces versnellen naar slechts één uur.

Cement

Interessant andere andere voor de cementindustrie. In 2017 is Green Minerals een bijvoorbeeld samenwerking aangegaan met Heidelberg Cement en RWTH Aachen waaruit het onderzoeksproject CO2MIN is gestart. Hierbij wordt onderzocht wat de toegevoegde waarde en verhouding is van CO2-additief in beton.

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West