Tissueproducent gebruikt pyrolyse voor slibverwerking - Utilities
nieuws

Tissueproducent gebruikt pyrolyse voor slibverwerking

Publicatie

26 sep 2017

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

Essity, TU Twente

Tissueproducent Essity, bekend van onder andere Tork, TENA, Libresse, Edet, Demak’Up en Tempo, heeft samen met technologiebedrijf Alucha en de Universiteit Twente een revolutionaire pyrolyse machine ontwikkeld. Bijzonder is dat deze machine slib -het afvalproduct dat overblijft bij het produceren van tissue uit oud papier- omzet in herbruikbare grondstoffen zoals pyrolyse olie en mineralen. Deze nieuwe methode betekent een doorbraak in het recycleren van productieafval en zorgt voor 100 procent hergebruik van de grondstoffen en aanzienlijke vermindering van CO2-uitstoot.

Bij de productie van tissue vanuit oud papier blijft grijze drab over als afvalmateriaal (ook wel ontinktingsslib genoemd). Ongeveer vijftig procent van de totale tissueproductie wordt gemaakt van vezels gerecycleerd uit oud papier. In dit recyclageproces wordt evenveel ontinktingsslib geproduceerd. Dit ontinktingsslib bestaat uit vezels, vulstoffen, plastic en metalen. Momenteel wordt het slib over de weg vervoerd en gebruikt in cement- en steenfabrieken of gestort.

Essity ontwikkelde samen met Alucha en de Universiteit van Twente een pyrolyse machine die het slib zó bewerkt dat er olie, gas en mineralen overblijven. ‘Voor het eerst kunnen we dit ontinktingsslib in de fabrieken zelf recycleren. Deze nieuwe manier van recycleren zorgt voor minder CO2-uitstoot omdat de pyrolyse olie fossiele brandstoffen vervangt. Het slib hoeft niet meer vervoerd te worden over de weg wat een vermindering van vrachtwagens en hinder betekent. Verder kunnen de herwonnen mineralen worden hergebruikt of verkocht. Dit draagt bij aan de circulaire economie die Essity nastreeft.’ zegt Tom Berben, Environmental Compliance Director bij Essity.

Olie en mineralen

Pyrolyse is een vorm van recycleren waarbij puur door opwarming -zonder gebruik van zuurstof- de organische stoffen in het slib worden omgezet in olie. De niet-organische delen worden herbruikbare mineralen. Het slib wordt eerst gedroogd, en vervolgens ingevoerd in de reactor van de machine. In de reactor worden de mineralen gescheiden van de verdampte pyrolyse olie. De mineralen bevatten genoeg calciumcarbonaat om hergebruikt te kunnen worden in de papierindustrie. De pyrolyse olie en gas kunnen in de tissuefabriek worden gebruikt ter vervanging van fossiele brandstoffen. Het prototype van de machine kan honderd kilo droog slib per uur verwerken. Essity streeft ernaar om de komende twee jaar grotere machines te bouwen -die 1500 kilo slib per uur kunnen verwerken- voor alle papierfabrieken van Essity.

 

Fotocredit: Essity
Bron: Essity

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West