Total onderzoekt nieuwe functie voor verlaten gasplatform - Utilities
nieuws

Total onderzoekt nieuwe functie voor verlaten gasplatform

Publicatie

5 mrt 2018

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

gas, offshore

De komende decennia zullen veel offshore-platforms in de Noordzee uitgeproduceerd raken. Dat begint nu al. Installatie supervisor Cees Visser deed op  22 december 2017 – haast letterlijk – het licht uit bij gasplatform L7 van Total. Het is nu verlaten, maar nog niet afgebroken. 

Afbreken kost veel geld. En dat hoeft niet als er een nieuwe functie wordt gevonden. Daarom lijkt het Total verstandig om eerst naar een mogelijke tweede leven te kijken voor het gasplatform. Verschillende opties worden overwogen. Cees Visser: ‘L7 kan bijvoorbeeld een functie krijgen bij CCS, in dit geval de onderzeese opslag van CO2. Ook is het niet ondenkbaar dat het een rol gaat spelen bij de opkomst van windparken op zee. Je kunt denken aan die grote transformatoren die nodig gaan zijn.’

Aan land

Een andere mogelijkheid is dat er een chemische fabriek op het platform komt om duurzaam opgewekte stroom om te zetten in bijvoorbeeld waterstof, door elektrolyse van water. Een optie waar de laatste tijd door verschillende partijen veel onderzoek naar wordt gedaan. Met name ook interessant omdat in de Noordzee al een uitgebreid gastransportnet ligt. De aanleg van dure elektriciteitskabels over lange afstanden, om groene stroom aan land te krijgen, wordt dan minder nodig.

Eemsdelta

De energie kan dan in de vorm van bijvoorbeeld waterstofgas worden getransporteerd. Visser: ‘Een belangrijke gasverbinding van L7 naar L10 hebben we volledig geconserveerd. Mocht het nodig zijn, dan kunnen we die per direct weer in gebruik nemen. Als je de gasinfrastructuur volgt, dan zie je dat L10 verbonden met Uithuizen, Noord-Oost-Groningen.’ Juist de industrie in de Eemsdelta en de Noordelijke provincies hebben grootse plannen met groen waterstof.

Meer over hoe L7 is verlaten, kunt u binnenkort lezen in een interview met Cees Visser in het maart-nummer van Petrochem.

 

 

 

Fotocredit: Wim Raaijen

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West