Twee miljard euro kostenbesparing bij bundeling geothermie projecten - Utilities
nieuws

Twee miljard euro kostenbesparing bij bundeling geothermie projecten

Publicatie

6 jun 2018

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

geothermie, project

Geothermische systemen kunnen een stuk goedkoper worden aangelegd als projecten kunnen worden gebundeld. Reeds aangeboorde putten geven namelijk veel inzicht in de potentie van een volgende bron. Dit effect van de zogenaamde play-based portfoliobasis wordt groter naarmate er meerdere putten worden geboord en kan zo volgens onderzoek van EBN en TNO oplopen tot twee miljard euro bij ontsluiting van 200 doubletten.

Geothermie heeft zich, mede dankzij ondernemende partijen in de glastuinbouw en de beleidsinstrumenten van de SDE+ en de RNES, weten te ontwikkelen tot een serieus ontluikende sector. In januari 2017 waren er in Nederland 16 doubletten gerealiseerd. Ook de relatief gunstige kostprijs maakt geothermie een aantrekkelijk alternatief voor verwarming met aardgas.

Naar verwachting kan het toepassen van de play-based portfoliobenadering substantieel bijdragen aan dit versterken en versnellen. Een geothermische play is een aardwarmtepotentieel gebaseerd op de aanwezigheid van water in een formatie met vergelijkbare geologische eigenschappen en omstandigheden. De homogeniteit van de geologie binnen een play maakt dat de ondergrondkennis van het eerste project een sterk voorspelbare waarde heeft voor een vervolgproject in dezelfde play.

Het project neemt veel risico’s weg voor het vervolgproject. De voorspelbaarheidswaarde geldt nog sterker voor projecten binnen de nog homogenere subplays. Bij een optimale play-ontwikkeling worden alle potentiële projecten in een (sub)play in samenhang ontwikkeld door de ondergrondgegevens, kennis en expertise van het eerste project naar alle vervolgprojecten mee te nemen.

Het de-riskeffect brengt een substantiële geologische risicoreductie van de investeringskosten met zich mee en vertegenwoordigt een grote waarde. Hoe groter het herhaalpotentieel van vervolgprojecten in een (sub)play is, des te hoger de net present value ervan is.

Op basis van de informatie uit ThermoGIS (2012) en de WarmteAtlas analyseerde TNO drie geothermische hoofdplays: de Jura/ Krijt-play, de Trias-play en de Rotliegend-play. Om de meerwaarde van de optimale play-ontwikkeling te kwantificeren is deze vergeleken met een stand-alone ontwikkeling waarin de kennis en informatie niet van project naar project wordt overgedragen. De meerwaarde is substantieel en bedraagt ongeveer twee miljard euro op in totaal ongeveer tweehonderd te ontwikkelen doubletten die samen zo’n veertig petajoule genereren.

Download hier de volledige publicatie

Bron: EBN

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West