Twee miljard euro kostenbesparing bij bundeling geothermie projecten
Publicatie
6 jun 2018
Categorie
Utilities
Soort
nieuws
Tags
geothermie, project
Geothermische systemen kunnen een stuk goedkoper worden aangelegd als projecten kunnen worden gebundeld. Reeds aangeboorde putten geven namelijk veel inzicht in de potentie van een volgende bron. Dit effect van de zogenaamde play-based portfoliobasis wordt groter naarmate er meerdere putten worden geboord en kan zo volgens onderzoek van EBN en TNO oplopen tot twee miljard euro bij ontsluiting van 200 doubletten.
Geothermie heeft zich, mede dankzij ondernemende partijen in de glastuinbouw en de beleidsinstrumenten van de SDE+ en de RNES, weten te ontwikkelen tot een serieus ontluikende sector. In januari 2017 waren er in Nederland 16 doubletten gerealiseerd. Ook de relatief gunstige kostprijs maakt geothermie een aantrekkelijk alternatief voor verwarming met aardgas.
Naar verwachting kan het toepassen van de play-based portfoliobenadering substantieel bijdragen aan dit versterken en versnellen. Een geothermische play is een aardwarmtepotentieel gebaseerd op de aanwezigheid van water in een formatie met vergelijkbare geologische eigenschappen en omstandigheden. De homogeniteit van de geologie binnen een play maakt dat de ondergrondkennis van het eerste project een sterk voorspelbare waarde heeft voor een vervolgproject in dezelfde play.
Het project neemt veel risico’s weg voor het vervolgproject. De voorspelbaarheidswaarde geldt nog sterker voor projecten binnen de nog homogenere subplays. Bij een optimale play-ontwikkeling worden alle potentiële projecten in een (sub)play in samenhang ontwikkeld door de ondergrondgegevens, kennis en expertise van het eerste project naar alle vervolgprojecten mee te nemen.
Het de-riskeffect brengt een substantiële geologische risicoreductie van de investeringskosten met zich mee en vertegenwoordigt een grote waarde. Hoe groter het herhaalpotentieel van vervolgprojecten in een (sub)play is, des te hoger de net present value ervan is.
Op basis van de informatie uit ThermoGIS (2012) en de WarmteAtlas analyseerde TNO drie geothermische hoofdplays: de Jura/ Krijt-play, de Trias-play en de Rotliegend-play. Om de meerwaarde van de optimale play-ontwikkeling te kwantificeren is deze vergeleken met een stand-alone ontwikkeling waarin de kennis en informatie niet van project naar project wordt overgedragen. De meerwaarde is substantieel en bedraagt ongeveer twee miljard euro op in totaal ongeveer tweehonderd te ontwikkelen doubletten die samen zo’n veertig petajoule genereren.
Download hier de volledige publicatie
Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant
Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
Definitief investeringsbesluit voor warmtenet
8 nov 2021Gasunie legt een warmteleiding aan van de Rotterdamse haven naar Den Haag. Deze maakt restwarmte van bedrijven uit de haven beschikbaar voor maximaal 120.000 woningen...

Naast Eemshaven krijgt ook Delfzijl straks industriewater
5 nov 2021Waterbedrijf Groningen en Evides Industriewater werken samen aan het plan om de regio Delfzijl te voorzien van industriewater. Ze willen hiervoor onder andere een industriewaterleiding...

RWE bouwt proefinstallatie voor waterstofproject FUREC
29 okt 2021RWE heeft een overeenkomst gesloten met John Cockerill voor de bouw van een proefinstallatie bij het innovatiecentrum van RWE in Niederaußem (Duitsland). Met de torrefactie-unit...

DBG Bio Energy bouwt eerste fabriek in Delfzijl
28 okt 2021DBG Bio Energy heeft een locatie gevonden voor haar eerste fabriek die industrieel afval gaat omzetten in bioLNG, groene kunstmest en vloeibare CO2. De installatie...
