Ultradunne zonnecellen zijn licht als een zeepbel - Utilities
nieuws

Ultradunne zonnecellen zijn licht als een zeepbel

Publicatie

28 feb 2016

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

De demonstratie van de technologie is niet heel praktisch, maar toont wel de kracht van het nieuwe procedé. De onderzoekers  wisten een zonnecel op een zeepbel te plaatsen zonder dat deze brak. De cel is opgebouwd uit parylene, dat zowel het substraat als de beschermende coating vormt, en een lichtabsorberende organische laag van DBP. Maar volgens de onderzoekers zijn de gebruikte materialen minder innovatief dan het proces dat ze gebruikten om substraat en zonabsorberende laag in één keer te produceren. Men gebruikt daarvoor een vacuümkamer waar de polymeren op kamertemperatuur op een glasplaat worden opgedampt. Door deze aanpak hoeft het substraat niet te worden behandeld, schoongemaakt of verwijderd.

Het resultaat is een zonnecel die vijftien keer dunner is dan een menselijke haar. De opbrengst van de cel is zo’n zes watt per gram, wat heel wat meer oplevert  (400 keer meer zelfs) dan de gemiddelde 15 watt per kilo van een silicium zonnecel.

 

De onderzoekers denken dat hun lichte zonnecellen een oplossing zijn voor bijvoorbeeld weerballonnen die energie willen opwekken. Het mooie van de techniek is dat in principe ieder oppervlak kan worden gebruikt om de zonnecel op op te dampen. Zo kun je een tent, t-shirt of stuk papier voorzien van een energieopwekkende laag. Hoewel de wetenschappers toegeven dat de technologie nog in het beginstadium zit, denkt men wel dat het over niet al te lange tijd mogelijk moet zijn om uiteenlopende producten, zoals vliegtuigen, te voorzien van een energieopwekkende lamineerlaag.

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.