Varende batterij als schone energieoplossing
Publicatie
3 mrt 2020
Categorie
Het Nieuwe Produceren
Soort
nieuws
Tags
batterijopslag, energietransitie
Om Amsterdam te helpen tegen 2030 aan de luchtkwaliteitsstandaarden van de WHO te voldoen, installeert Koolen Industries’ dochterbedrijf Super B high-end lithium ijzerfosfaat batterijen in kanaalboten die van diesel naar elektrisch worden omgebouwd. Super B’s zusterbedrijf Smart Grid, die specialiseert in batterij systeem-installaties, heeft een varende batterij ontwikkeld die wordt gebruikt door Skoon Energy om verschillende applicaties in de stad en haven van Amsterdam te voorzien van mobiele opslagstroom.
‘Lithium ijzerfosfaat batterijen zijn ideaal voor zowel maritieme vaartuigen als middelgrote energieopslag systemen, en als basis voor andere applicaties, omdat ze stabieler en krachtiger zijn, en een langere levensduur hebben dan andere lithium batterij types,’ zei Dennis de Zeeuw, CEO, Super B.
Zonne-energie genereren wordt steeds aantrekkelijker voor de normale persoon. Deze ‘prosumers’ gebruiken elektriciteit en leveren het teveel gegenereerde als overschot aan de netbeheerders. Gegenereerde elektriciteit moet meteen gebruikt worden, of worden opgeslagen. Koolen Industries heeft geïnvesteerd in een groot scala aan energieopslag oplossingen die in verschillende situaties te gebruiken zijn.
Waterstof bromide flow-batterijen
Voor middelgrote schaal projecten slaan waterstof bromide flow batterijen elektriciteit voor een fractie van de kosten van traditionele lithium batterijen op, middels een veilige manier en met een lange levensduur. ‘Bromide en waterstof zijn overall ter wereld in overvloed beschikbaar. Deze batterijen leveren een hoog vermogen en energiedichtheid, wat voor de goedkoopste middelgrote stationaire energieopslag zorgt. Dit maakt het een perfecte oplossing voor buurten,’ zei Guido Dalessi, CEO, Elestor.
Groene ammonia als schone energieopslag
Groene ammonia biedt weer een andere schone energieopslag en transport oplossing. ‘Groene ammonia kan op grote schaal en weg van de bewoonde wereld geproduceerd worden, bijvoorbeeld op afgelegen wind en zonneparken. Het heeft een hoge energiedichtheid en is gemakkelijk op te slaan. Groene ammonia is veilig en gemakkelijk te transporteren naar waar elektriciteit nodig is. Naast dat het gebruikt wordt voor grootschalige opslag en transport van schone energie, kan groene ammonia gebruikt worden in fuel cell applicaties om vaartuigen en voertuigen aan te drijven,’ aldus Hans Vrijenhoef, CEO, Proton Ventures.
Het creëren van een betaalbaar en betrouwbaar energiesysteem zal zorgen voor een sterke groei van een aantal gebruiksvriendelijke oplossingen, zoals kanaalboten aangestuurd door batterijen, dieselgeneratoren vervangen op evenementen, varende batterijen die gedeeld kunnen worden of slimme laadinfrastructuur voor auto’s, bussen en trucks.
Skoon’s varende batterijoplossing zal bijvoorbeeld zorgen voor het balanceren van het elektriciteitsnetwerk tijdens de piekvraag, zoals wanneer de elektrische toeristen boten hun batterijen moeten opladen. ‘Met de varende batterijen zullen we ook schone energie gaan leveren aan bouwplaatsen, renovatieprojecten en muziekfestivals in delen van de stad waar het elektriciteitsnet vol zit. Als alternatief voor dieselgeneratoren zal deze batterij helpen geluidsoverlast en emissies te reduceren,’ aldus Peter Paul van Voorst tot Voorst, CEO, Skoon Energy.
Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant
Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
Industrielinqs e-magazine: Sociale innovatie versnelt water mining
20 jan 2021We beginnen dit jaar zoals we 2020 eindigden… online! In ons nieuwste digitale magazine Industrielinqs leest u over staalvergroening en de finalisten van de Water...

BASF maakt vaart met turquoise waterstof
21 dec 2020In Ludwigshafen bouwt Chemiegigant BASF een proefinstallatie voor de pyrolyse van methaan. Naast waterstof produceert het proces geen CO2, maar waardevolle vaste koolstof uit aardgas of biogas....

Kijk talkshow Next Steps in Hydrogen nu terug
21 dec 2020Tijdens European Industry and Energy Summit 2020 (EIES2020) stonden verschillende talkshows op het programma. Kijk nu de talkshow terug over Next Steps in Hydrogen. Er...

Route naar groene chemie is geen rechte lijn
16 dec 2020De Green Chemistry Campus zet de eerste schreden op het groene chemie pad. Dat wil echter niet zeggen dat de hele route al is uitgestippeld....
