Vattenfall koopt stroom van Windpark Zeewolde - Utilities
nieuws

Vattenfall koopt stroom van Windpark Zeewolde

Publicatie

1 mei 2019

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

Windenergie

Vattenfall gaat voldoende groene stroom afnemen van Windpark Zeewolde om een kwart miljoen huishoudens van stroom te voorzien. Het is het grootste afnamecontract dat Vattenfall Nederland ooit heeft gesloten voor duurzame energie.

Windpark Zeewolde is eigendom van meer dan tweehonderd boeren, bewoners en moleneigenaren uit het buitengebied van Zeewolde. Samen vormen zij het grootste boeren/burgerwindcollectief van Europa.

Grootste wind-op-land project

De komende jaren worden 220 bestaande windmolens in het gebied vervangen door 91 grotere en dus krachtiger exemplaren met een capaciteit van 3.9 megawatt per molen. De nieuwe windmolens gaan jaarlijks gezamenlijk meer dan 850 gigawattuur produceren en vormen daarmee een van Nederlands’ grootste windprojecten op land. De werkzaamheden starten eind 2019 en zullen naar verwachting duren tot eind 2021.

Duurzame strategie

Vattenfall gaat stroom afnemen van 83 van de nieuwe windmolens, voldoende energie om een kwart miljoen huishoudens van duurzame stroom te voorzien ‘Vattenfall wil een fossielvrij leven mogelijk maken in één generatie. De afname van duurzame stroom uit dit windpark past perfect in die strategie’, zegt Peter Buskermolen contractonderhandelaar van Vattenfall.

Algemeen directeur van Windpark Zeewolde Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma denkt dat de duurzame ambities van beide organisaties uitstekend overeenkomen. Toch gaven andere redenen de doorslag om met Vattenfall in zee te gaan. ‘In Vattenfall hebben we in de eerste plaats een solide partner, eentje met ruime ervaring op dit gebied. Bovendien vind ik het mooi om te zien dat een lokale organisatie als die van ons en een internationaal opererend bedrijf als Vattenfall elkaar weten te vinden.’

Bron: Vattenfall

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West