Veiliger werken met een VCA-certificaat - Utilities
nieuws

Veiliger werken met een VCA-certificaat

Publicatie

9 jan 2019

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

Nog steeds gebeuren er in ons land elk jaar vele honderden bedrijfsongevallen. Met name voor werknemers die actief zijn in risicovolle werkomgevingen is het daarom erg belangrijk dat ze veilig en gezond hun werk kunnen doen. De VCA (Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers) is daarbij een belangrijk hulpmiddel.

Met een VCA-certificaat laat je als professional zien dat je weet hoe je veilig en gezond kunt werken. Niet vreemd dus dat een VCA-certificaat vaak wordt gevraagd en dat opdrachtgevers er steeds meer voor kiezen om klussen alleen te gunnen aan VCA-gecertificeerde leveranciers. VCA is dan ook niet meer weg te denken in sectoren als de bouw, de petrochemische en offshore-industrie, elektrotechniek en procesbesturing en de uitzendbranche.

Drie verschillende VCA-certificaten
Er zijn drie VCA-varianten: VCA Basis (ook bekend als B-VCA) , VCA VOL en VIL-VCU. Bezitters van een VCA Basis-certificaat laten zien dat ze basiskennis hebben van de voorschriften uit de VGM-checklist en dus veilig, gezond en met oog voor anderen en het milieu hun werk kunnen doen. VCA VOL (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden) bevat specifieke kennis voor leidinggevenden die actief zijn in risicovolle werkomgeving en ZZP-ers en VIL-VCU is er voor intercedenten of leidinggevenden bij uitzendbureaus.

VCA-cursus volgen
Als je werkt (of wilt gaan werken) in een bedrijfstak met een verhoogd risico op arbeidsongevallen kun je op verschillende manieren een VCA-certificaat halen: met een klassikale cursus, een online training of door zelfstandig een cursusboek door te nemen en daarna VCA-examen te doen. Voor welke variant een cursist kiest hangt af van zijn eigen voorkeur. Wél is het goed om te kiezen voor een VCA-opleider met het keurmerk van de NRTO (de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding). Cursisten kunnen er dan zeker van zijn dat de cursus voldoet aan de geldende eisen voor onder meer lesstof en docenten.

Meer informatie: www.vcanederland.nl.

 

Bron: VCA Nederland

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.