Verdubbeling aandeel duurzame energie in EU levert geld op
Publicatie
26 feb 2018
Categorie
Utilities
Soort
nieuws
Tags
hernieuwbare energie
De Europese Unie kan in 2030 twee maal zoveel schone energie produceren als in 2015. En de inkomsten vallen fors hoger uit dan de kosten. Dat blijkt uit een studie van het Internationaal Agentschap voor Hernieuwbare Energie in opdracht van de Europese Commissie.
Europa kan met bestaande technologie het aandeel aan schone energiebronnen verdubbelen van bijna 17 procent in 2015 naar 34 procent in 2030, stelt de IRENA-studie. Volgens het onderzoek zou de groei aan duurzame energie investeringen van 368 miljard euro opleveren. Goed voor een jaarlijkse bijdrage aan de economische groei van 0,3 procent van het bbp. En het levert ook veel extra banen op in de EU.
Bovendien spaart de verdubbeling tussen 44 en 113 miljard euro per jaar uit tegen 2030, als ook rekening gehouden wordt met de besparingen aan energiekosten, milieuschade en gezondheidszorg.
Kosteneffectief
Wel zal het Europese energiebeleid moeten worden geïntensiveerd. Om de doelstelling van 34 procent te halen tegen 2030 zou jaarlijks een gemiddelde investering nodig zijn van 62 miljard euro. Beduidend lager dus dan de opbrengsten.
Met het huidige beleid zal hernieuwbare energie in 2030 slechts 24 procent van de energiemix beslaan, verwachten de onderzoekers. Dat is minder dan de 27 procent waar de EU zich in 2014 al aan gecommitteerd heeft. Als we ambitieuzere doelstellingen zouden formuleren, denken de auteurs, kan de EU -kosteneffectief- op een veel hoger aandeel hernieuwbare energie uitkomen.
Elektrische wagens
Sinds het vaststellen van de doelstelling is zowel aan de productie- als aan de consumptiekant veel veranderd, stelt IRENA. De kosten van energie uit wind en zon zijn spectaculair gedaald. Door de razendsnelle verbeteringen in de industrie neemt het potentieel om kosteneffectief hernieuwbaar energie op te wekken enorm toe. Daarnaast maken consumenten veel meer gebruik van elektrische wagens, en revolutioneren nieuwe ICT-methoden de manier waarop energiesystemen werken.
Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant
Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
Energie-Nederland vindt miljoenennota stap in goede richting
22 sep 2021Energie-Nederland is blij met het nieuws dat het demissionair kabinet volgend jaar ruim 6,8 miljard euro extra uittrekt voor het verminderen van de CO2-uitstoot. Het...

Hoge elektriciteitsprijzen drukken SDE-subsidie
22 sep 2021De afgelopen periode waren de elektriciteitsprijzen hoog. Dit heeft gevolgen voor ondernemers die over 2021 subsidie ontvangen voor de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie (en Klimaattransitie),...

PME verkoopt beleggingen in fossiele olie en gas
3 sep 2021Pensioenfonds PME neemt stelling in de klimaatdiscussie en verkocht alle beleggingen in de fossiele olie- en gaswinning en -distributie. Het pensioenfonds wil meer beleggen in...

Ameland test onderwatervlieger
6 jul 2021Op Ameland vinden binnenkort de eerste testen plaats met de onderwatervlieger van het Nederlandse bedrijf SeaQurrent: de TidalKite. Na enkele jaren van testen met diverse...
