Verdubbeling aandeel duurzame energie in EU levert geld op - Utilities
nieuws

Verdubbeling aandeel duurzame energie in EU levert geld op

Publicatie

26 feb 2018

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

hernieuwbare energie

De Europese Unie kan in 2030 twee maal zoveel schone energie produceren als in 2015. En de inkomsten vallen fors hoger uit dan de kosten. Dat blijkt uit een studie van het Internationaal Agentschap voor Hernieuwbare Energie in opdracht van de Europese Commissie.

Europa kan met bestaande technologie het aandeel aan schone energiebronnen verdubbelen van bijna 17 procent in 2015 naar 34 procent in 2030, stelt de IRENA-studie.  Volgens het onderzoek zou de groei aan duurzame energie investeringen van 368 miljard euro opleveren. Goed voor een jaarlijkse bijdrage aan de economische groei van 0,3 procent van het bbp. En het levert ook veel extra banen op in de EU.

Bovendien spaart de verdubbeling tussen 44 en 113 miljard euro per jaar uit tegen 2030, als ook rekening gehouden wordt met de besparingen aan energiekosten, milieuschade en gezondheidszorg.

Kosteneffectief

Wel zal het Europese energiebeleid moeten worden geïntensiveerd. Om de doelstelling van 34 procent te halen tegen 2030 zou jaarlijks een gemiddelde investering nodig zijn van 62 miljard euro. Beduidend lager dus dan de opbrengsten.

Met het huidige beleid zal hernieuwbare energie in 2030 slechts 24 procent van de energiemix beslaan, verwachten de onderzoekers. Dat is minder dan de 27 procent waar de EU zich in 2014 al aan gecommitteerd heeft. Als we ambitieuzere doelstellingen zouden formuleren, denken de auteurs, kan de EU -kosteneffectief- op een veel hoger aandeel hernieuwbare energie uitkomen.

Elektrische wagens

Sinds het vaststellen van de doelstelling is zowel aan de productie- als aan de consumptiekant veel veranderd, stelt IRENA. De kosten van energie uit wind en zon zijn spectaculair gedaald. Door de razendsnelle verbeteringen in de industrie neemt het potentieel om kosteneffectief hernieuwbaar energie op te wekken enorm toe. Daarnaast maken consumenten veel meer gebruik van elektrische wagens, en revolutioneren nieuwe ICT-methoden de manier waarop energiesystemen werken.

 

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West