Vertraging wind op zee, splitsing gaat door - Utilities
nieuws

Vertraging wind op zee, splitsing gaat door

Publicatie

24 dec 2015

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

De nieuwe Elektriciteits- en gaswet zou de aanleg van windparken op zee voor investeerders aantrekkelijker maken omdat de aanlanding van stroom werd gesocialiseerd. Netbeheerder TenneT zou namelijk de stroomdistributie op zee voor zijn rekening nemen en kon de kosten daarvoor doorrekenen in de transporttarieven. Maar ook integratie van de wetgeving voor elektriciteit en gas en het stroomlijnen met Europese wet- en regelgeving op het gebied van energiebeleid is in de nieuwe wetgeving geregeld. Kamp verwacht dan ook een vertraging van de uitvoering van het SER Energieakkoord van minstens een half jaar.

Nu de wet STROOM, wat staat voor Stroomlijnen, Optimaliseren en Moderniseren, niet door de Eerste Kamer is, zal Kamp het traject opnieuw moeten inzetten. De splitsing van Eneco en Delta was echter al onder de oude Elektriciteits- en gaswet doorgezet, zodat de splitsing in een leverings- en productietak gewoon blijft doorgaan. Dit zeer tegen de zin van de Eerste Kamer, die een motie had ingediend waarin Kamp werd verzocht pas te splitsen als dit ook in andere landen gebeurt. Toen bleek dat de minister van Economische Zaken die motie naast zich neer zou leggen, wilde de Senaat een signaal aan de minister zenden dat ze wel degelijk serieus genomen moet worden.

Grote verliezer in dit politieke machtsspel is nu de opschaling van duurzame energie. Kamp moet terug naar de tekentafel en een nieuwe wet ontwerpen.  

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

├śrsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.