Alle vijftig turbines windpark Nobelwind operationeel - Utilities
nieuws

Alle vijftig turbines windpark Nobelwind operationeel

Publicatie

29 mei 2017

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

Meewind, Nobelwind

De vijftigste  en laatste turbine van Nobelwind, het windpark op circa 45 kilometer voor de kust van Oostende (België), is aangesloten op het elektriciteitsnet. Daarmee is het offshore windpark, een jaar nadat de bouwwerkzaamheden op zee startten, volledig operationeel. Nu volgt een periode van proefdraaien en ligt de verantwoordelijkheid voor het park nog bij de bouwers en leveranciers. In december vindt de definitieve oplevering plaats.

Meewind, het enige beleggingsfonds in Nederland dat uitsluitend in groene energieprojecten belegt, is een van de drie aandeelhouders in Nobelwind. Bijzonder is dat via Meewind circa zesduizend Nederlandse en Belgische particulieren mee-investeren in het gloednieuwe park: samen zijn zij voor twintig procent eigenaar. In totaal is Nobelwind goed voor 165 MW groene windstroom, voor circa 186.000 huishoudens.

Soepel precisie-uurwerk

Willem Smelik, bestuurder van Meewind: ‘De succesvolle snelle bouw van Nobelwind vergelijk ik graag met Zwitsers precisie-uurwerk: zo nauwkeurig en efficiënt ging het. Tegelijkertijd verbind ik er ook een signaal aan naar de Nederlandse overheid. Want samen met Parkwind en het Japanse Sumitomo hebben wij nu 552 megawatt aan windstroom voor de kust van België gerealiseerd. Ter illustratie: alle Nederlandse offshore parken hebben een gezamenlijk vermogen van 957 megawatt. Dat is nog maar een fractie van wat de windproductie op zee volgens nationale duurzaamheidsdoelen moet zijn, namelijk 4.450 megawatt in 2023.’

Tempo overheid omhoog

‘We zijn ooit met Meewind gestart om windparken te financieren. Intussen is financiering geen knelpunt meer. Waar de energietransitie in Nederland tegenaan loopt, is het trage tempo van uitgifte van concessies voor windparklocaties door de Nederlandse overheid. Dus houden we als Meewind de druk daarop, onder meer door te pleiten voor verplichte burgerparticipatie in nieuwe parken. Wij hebben een grote achterban die graag wil participeren in parken. En we roepen mensen actief op om zich bij ons te melden via meewind.nl/voorinschrijving. Zo laten we massaal zien dat de energietransitie ieders wens is en dat de overheid nu onmiddellijk en urgent móet versnellen’, aldus Smelik.

Bron: Meewind

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.