Vloeibaar metaal beschermt fusiereactor - Utilities
nieuws

Vloeibaar metaal beschermt fusiereactor

Publicatie

10 aug 2017

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

Een dunne damplaag rondom een vloeibaar metaal zou wel eens de oplossing kunnen bieden voor toekomstige fusiereactoren. Dit onthult het Nederlandse onderzoeksinstituut Differ. Een van de uitdagingen bij kernfusie is het feit dat het plasma zo heet wordt dat de wanden van de reactor smelten. Onderzoeker Stein van Eden vond een oplossing hiervoor door de energie weg te leiden via vloeibare metalen wanden.

De Iter onderzoeksreactor is nog in aanbouw in het zuiden van Frankrijk. Om de enorm hoge temperaturen en bombardementen van plasmadeeltjes te kunnen overleven, is de uitlaat van de reactor gemaakt van wolfraam. De onderzoekers van Differ kijken echter verder en onderzoeken ook de condities van fusiecentrales die daadwerkelijk stroom produceren. De condities waaronder die centrales werken, zullen nog een stap extremer zijn dan in Iter. De zogenaamde Demo-reactoren komen dicht bij de condities van sterren zoals de zon.

Hoewel het onderzoek tot nog toe theoretisch is, bedacht Van Eden een manier om de wanden van de reactor onder deze extreme hitte te beschermen. De wand zal nog steeds uit wolfraam worden opgetrokken, maar door kanaaltjes in het materiaal stroomt ook nog een vloeibaar metaal zoals bijvoorbeeld tin of lithium. Het voordeel hiervan is dat de wand eventuele opgelopen schade direct zelf repareert. Bovendien verdampt een deel van het metaal en die damp kan weer een deel van de hitte en inkomende deeltjes absorberen. Hoe heter het plasma wordt, hoe meer vloeibaar metaal verdampt en de temperatuur wordt getemperd. Daarmee reguleert de reactor zichzelf ook nog eens.

Bron: Differ

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

├śrsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.