Voorbereiding ontmanteling IJsselcentrale Harculo gestart - Utilities
nieuws

Voorbereiding ontmanteling IJsselcentrale Harculo gestart

Publicatie

9 dec 2016

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

Engie Energie Nederland maakte onlangs bekend dat per 1 januari 2016 de laatste activiteiten van de IJsselcentrale zijn gestopt, waardoor het compleet sluiten en saneren van de centrale de meest rendabele oplossing is. De rol van de IJsselcentrale was al langere tijd beperkt. Op het terrein wekt alleen  het zonnepark nog stroom op.

Het project bestaat uit het ontmantelen van het gehele complex aan gebouwen. In de energiecentrale staan zes ketels met bijbehorende turbines die worden ontmanteld. Daarnaast wordt het gehele terrein van de, door aardgas gestookte, elektriciteitscentrale gesaneerd. Koole is geselecteerd vanwege haar ervaring met het verwijderen van industriecomplexen en haar gespecialiseerde personeel en materieel. De variatie en de omvang van de centrale maakt dit een complex project met een looptijd tot eind 2018.

De IJsselcentrale in Harculo werd in 1955 geopend. Het hoofdgebouw is 240 meter lang en vijftig meter hoog en had oorspronkelijk één schoorsteen. Later zijn er vier bijgebouwd. Tegenwoordig staan er nog twee van de vijf schoorstenen overeind. Van origine werd er steenkool gebruikt voor het opwekken van energie, maar later werd er overgestapt op aardolie.

De slopers houden rekening met het natuurgebied rondom de centrale. Zo worden de ketels en schoorstenen niet neergehaald tijdens het broedseizoen, van half maart tot half oktober. Hierdoor wordt de natuur in de omgeving niet gestoord tijdens deze gevoelige periode.

Dit project is een van de grootste ontmantelingsprojecten ooit uitgevoerd in Nederland. Er is nog geen nieuwe bestemming gevonden voor het terrein als de centrale volledig gesaneerd is.

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.