Voorbereidingen Waterkrachtcentrale Doesburg in volle gang - Utilities
nieuws

Voorbereidingen Waterkrachtcentrale Doesburg in volle gang

Publicatie

29 mrt 2017

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

Doesburg

De oprichting van een energiecoöperatie in Doesburg is in volle gang. Het project heeft vertraging opgelopen, maar dat betekent niet dat het van de baan is. Verschillende naburige energiecoöperaties tonen grote interesse om de waterkrachtcentrale in Doesburg te gaan exploiteren. De leden daarvan nemen binnenkort een beslissing over uitbreiding van hun werkgebied naar Doesburg. De oorspronkelijke planning is daardoor nog steeds haalbaar. In tegenstelling tot de verhalen die daarover de ronde deden in de gemeente, nadat de initiatiefgroep zich eind vorig jaar terugtrok.

 

Ondertussen gaan de voorbereidingen voor de aanleg van de waterkrachtcentrale in de sluis gewoon door. De verschillende vergunningaanvragen en de technische voorbereidingen zijn in volle gang. Voor Nederland is dit een uniek project; een waterkrachtcentrale pal achter een stuw is nog niet eerder gerealiseerd. De gemeente, de provincie en Waterschap Rijn IJssel zijn onverminderd enthousiast. Om de waterkrachtcentrale in Doesburg op basis van de zogeheten postcoderoosregeling te kunnen exploiteren, is een energiecoöperatie nodig.

Geen zonnepanelen, toch groene stroom

Inwoners van Doesburg en omgeving kunnen straks groene stroom van de waterkrachtcentrale afnemen. Vooral die inwoners die geen mogelijkheid hebben om zonnepanelen op hun dak te plaatsen, biedt de waterkrachtcentrale uitkomst. Zij kunnen straks met de aankoop van certificaten toch lokale groene stroom afnemen. De waterkrachtcentrale kan stroom leveren aan 500 huishoudens.

Bron: Teamtva

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West