Vynova brengt elektriciteitsverbruik opnieuw omlaag - Utilities
nieuws

Vynova brengt elektriciteitsverbruik opnieuw omlaag

Publicatie

2 jul 2020

Categorie

Het Nieuwe Produceren

Soort

nieuws

Tags

recycling, restwarmte

Vynova investeerde zes miljoen euro in een installatie die restwarmte inzet voor de productie van stoom. Dat brengt het energieverbruik van de site in Tessenderlo flink naar beneden. Het chemiebedrijf rekent op een jaarlijkse energiebesparing van 65.000 megawattuur.

Vynova produceert in Tessenderlo verschillende basischemicaliën, waaronder monovinylchloride (MVC), een tussenproduct voor pvc. Op twee kraakovens van de MVC-fabriek heeft het bedrijf nu een warmterecuperatie-installatie gebouwd. De restwarmte uit de kraakgassen van de ovens is daardoor beschikbaar om stoom te produceren. Die stoom is in het bestaande productieproces nodig om producten verder te zuiveren.

Op jaarbasis kan Vynova zo’n tachtigduizend ton stoom genereren die eerder werd opgewekt via stoomketels op aardgas. Dat betekent een energiebesparing van 65.000 megawattuur per jaar, ongeveer het energieverbruik van 2.850 gezinnen. De CO2-uitstoot van de vestiging daalt daarmee met twaalfduizend ton per jaar.

Membraanelektrolyse

In 2018 zette Vynova in Tessenderlo ook al een flinke stap naar duurzamere productie. Toen nam het bedrijf een nieuwe installatie voor de productie van kaliumhydroxide in gebruik. Deze eenheid – een investering van 65 miljoen euro – werkt op basis van membraanelektrolyse in plaats van kwikceltechnologie. Het elektriciteitsverbruik ten opzichte van de stopgezette eenheid daalde met dertig procent. Ook deze installatie hergebruikt restwarmte in de vorm van stoomrecuperatie.

Lees meer over het project van Vynova in 2018.

Industrielinqs 8, 2021

21 september 2021

nieuws

Chloorproductie Nobian onderdeel Vattenfall’s regelvermogen

AGENDA

Industrielinqs LIVE
Industrielinqs LIVE - Waterstof hands-on

Wanneer 5 Oct 2021
Locatie LIVE vanuit Apeldoorn bij KIWA, Online in Teams van 10:00 tot 11:30