Waste-to-chemicals fabriek wil naar Rotterdam - Utilities
nieuws

Waste-to-chemicals fabriek wil naar Rotterdam

Publicatie

7 okt 2016

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

chemie, project, rotterdam

Rotterdam is de beoogde vestigingsplaats van een waste-to-chemicals fabriek in Nederland, waar vanuit restafvalstromen synthesegas en vervolgens methanol wordt geproduceerd. Een samenwerkingsverband bestaande uit AkzoNobel, Van Gansewinkel, Air Liquide, AVR, Enerkem en Havenbedrijf Rotterdam onderzoekt samen met de gemeente Rotterdam, provincie Zuid-Holland, InnovationQuarter en Clean Tech Delta de realisatie.

De nieuwe grondstoffenfabriek is gebaseerd op een technologie van het Canadese Enerkem. Restafval wordt via een specifiek vergassingsproces omgezet in synthesegas en methanol, een basisgrondstof voor de chemische sector. Methanol kan vervolgens worden omgezet in onder meer azijnzuur (voor bijvoorbeeld vezels en lijmen), verdikkingsmiddelen en dimethylether (schone drijfgassen). Deze stoffen worden nu nog vrijwel volledig uit fossiele bronnen gemaakt, waarvoor de geplande fabriek dus een duurzaam alternatief biedt.

De technologie is de afgelopen vijftien jaar uitgebreid getest en doorontwikkeld. Een fabriek op commerciële schaal is sinds 2015 in bedrijf in Edmonton, Canada, en is onlangs gecertificeerd volgens de International Sustainability and Carbon Certification (ISCC).

 

Transitie

De definitieve beslissing over de bouw van de fabriek wordt in de eerste helft van 2017 genomen als de volledige haalbaarheid van de business case is uitgezocht. Als het consortium in 2017 over gaat tot de daadwerkelijke realisatie en bouw van de waste-to-chemicals fabriek is dit een nieuwe en belangrijke stap in de transitie naar een duurzame en circulaire manier van produceren in het Rotterdamse havengebied.

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West