Waterstof als brandstof in deel Magnum-centrale - Utilities
nieuws

Waterstof als brandstof in deel Magnum-centrale

Publicatie

10 jul 2017

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

energietransitie, waterstof

Nuon, Gasunie en het Noorse Statoil zetten waterstof in als brandstof voor de Magnum-centrale in de Groninger Eemshaven. Zij starten een innovatieproject dat erop is gericht om vanaf 2023 een van de drie units van de centrale over te schakelen op waterstof. Dit is een belangrijke stap op weg naar een honderd procent CO2-vrije energievoorziening.

De Magnum-centrale is hier heel geschikt voor omdat deze is ontworpen voor toepassing van meerdere brandstoffen. Binnen de samenwerking richt Statoil zich op de productie van waterstof. Dit gebeurt door Noors aardgas om te zetten in waterstof en CO2. De CO2 wordt in Noorwegen ondergronds opgeslagen voor de Noorse kust, waar Statoil al ruim 20 jaar CO2 afvangt uit het Sleipner-veld. Gasunie doet binnen dit project onderzoek naar de mogelijkheden voor het transport van de waterstof naar de Magnum-centrale en de mogelijkheden om de waterstof zo nodig tijdelijk op te slaan. Nuon zet de waterstof in voor verbranding in Magnum voor elektriciteitsproductie. Wat resteert, is voornamelijk waterdamp.

Ammoniak

Waar de waterstof in 2023 geproduceerd kan worden met aardgas, kan het vanaf 2030 mogelijk met duurzaam geproduceerde ammoniak worden gemaakt. Dit wordt dan geproduceerd met elektriciteit uit wind en zon – bijvoorbeeld bij een overschot aan duurzame energie. Vervolgens kan op een later moment uit de ammoniak weer waterstof worden gehaald. Ammoniak fungeert dan dus als opslagmedium voor waterstof.

Op dit moment is het produceren van ammoniak of waterstof uit duurzame elektriciteit nog duu. Overschotten van groene elektriciteit in Nederland zijn nog niet aan de orde. Daarom is tot die tijd de inzet van CO2-neutrale waterstof uit aardgas een goede optie. Met de kennis en ervaring die met dit project worden opgedaan, kunnen ook andere gascentrales in de toekomst worden omgebouwd.

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West