Zonnecellen op 2,4 miljoen huurhuizen? - Utilities
nieuws

Zonnecellen op 2,4 miljoen huurhuizen?

Publicatie

16 mrt 2012

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

Op dit moment zijn er naar schatting enkele tienduizenden huizen in Nederland met zonnepanelen op het dak. Het zijn vooral koophuizen. Steeds vaker krijgen woningcorporaties vragen van huurders, die hun eigen energie met zonnepanelen willen opwekken.

Zonne-energie wordt door massaproductie in met name China en technologische ontwikkeling steeds goedkoper. Door zonnepanelen grootschalig in te kopen, wordt de prijs ook nog eens flink gedrukt. Aedes verwacht dat de meerderheid van huurders akkoord zal gaan met de komst van zonnecellen op hun daken. De huurverhoging zal namelijk minder zijn dan het bedrag dat de huurder bespaart op zijn energierekening. Naar verwachting zal het de huurder 5 tot 10 euro netto per maand opleveren. Dit bedrag kan in de toekomst hoger worden als de energieprijzen verder stijgen.

Met de huidige zonnepanelen is een gemiddeld vermogen van ongeveer 2 kilowatt per dak mogelijk. Huurhuizen hebben dus momenteel een gezamenlijk potentieel van bijna 5 gigawatt. Bijna een kwart van de huidige elektriciteitsproductie in Nederland. Dat zou meer kunnen worden, omdat zonnecellen steeds effici├źnter worden.

Toch klinkt er ook al kritiek. Woningcorporatie Nijestee in Groningen bijvoorbeeld realiseerde de afgelopen weken op de daken van 25 huurders zonnepanelen. Maar daarbij kwam het initiatief van de huurders zelf. Als dat niet het geval is, verwacht Nijestee dat er veel onwil bij huurders zal zijn.

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

├śrsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.