Zorgen Nederlandse politiek problemen kerncentrale Doel - Utilities
nieuws

Zorgen Nederlandse politiek problemen kerncentrale Doel

Publicatie

1 apr 2016

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

Mochten er serieuze problemen ontstaan met de kerncentrale in Doel, dan zouden ook de Nederlandse gemeentes Bergen op Zoom, Roosendaal en Woensdrecht daar de gevolgen van kunnen ondervinden. De burgemeesters van deze gemeentes uitten dan ook gezamenlijk hun zorgen over de kerncentrale. Ook in e Tweede Kamer klinken geluiden om meer zeggenschap te krijgen over de centrale.

Problemen

De kerncentrale in Doel loopt tegen het einde van zijn levensduur aan maar de Belgische regering heeft besloten Doel 1 en Doel 2 nog tot 2025 in bedrijf te houden. En reeks incidenten heeft het vertrouwen in de betrouwbaarheid van de centrale echter ernstig geschaad. In 2012 werden nog talloze microscheurtjes gevonden in de mantel van de reactor van Doel 3. Doel 1 was net weer in gebruik genomen, nadat hij tien maanden had stilgelegen. In oktober brak er brand uit in de hoofdtransformator.

Afhankelijk

België telt twee nucleaire centrales: Doel en Tihange. In Doel zijn vier reactoren actief en in Tihange drie. Beide centrales kampen al langer met technische problemen. In verschillende van die reactoren hebben zich recent incidenten voorgedaan, waardoor de centrales stilvielen of werden stilgelegd. Een derde van de Belgische elektriciteitsopwekking komt van kernenergie. De Belgische regering doet er dan ook alles aan om de centrales zo lang mogelijk in bedrijf te houden.

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

nieuws

Ørsted en TotalEnergies schrijven in op windpark Hollandse Kust West

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.